СДПУ(о) заявляє про дискримінацію за мовною ознакою

Понеділок, 12 вересня 2005, 10:55

СДПУ(о) вважає, що впровадження рішення про здійснення адміністративного судочинства виключно українською мовою є дискримінацією громадян за мовною ознакою.

Про це йдеться у заяві СДПУ(о), поширеній прес-службою партії в понеділок.

У повідомленні зазначається, що таке рішення призвело до того, що "більшість населення країни може бути позбавлено повноцінного судового захисту, бо нові Кодекси не зобов‘язують державу забезпечувати учасників процесу послугами перекладу".

"Учасники процесу, які не володіють державною мовою, зобов'язані користуватися послугами перекладача за власний кошт (за винятком випадків, коли суд доходить висновку про їхню неспроможність оплатити ці послуги). Це ставить громадян Україні у нерівні умови перед законом, значно звужує їхні права", - йдеться у заяві.

СДПУ(о) також зазначає, що відсутність цивілізованої системи підготовки судових перекладачів "приведе до численних помилок у судочинстві та поглибить правовий нігілізм, який сьогодні і так панує в Україні". "Більше того, це може призвести до етнокультурних конфліктів", - додається у повідомленні.

Також в документі зазначається, що таке рішення суперечить статті КПК, в якій затверджено, що судочинство може провадитися мовою більшості населення певної місцевості, а також що слідчі та судові документи вручаються особам, які беруть участь у справі, на їхню вимогу, в перекладі рідною мовою або іншою мовою, якою вони володіють.

Одночасно це суперечить Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, ратифікованій Україною.

З 1 вересня 2005 набули чинності статті Кодексу про адміністративне судочинство, Цивільно-процесуального кодексу та закону України "Про судоустрій України", згідно з якими передбачається, що здійснення судочинства на всій території України відбуватиметься виключно українською мовою.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування