Конституційний суд скаржиться на підрив основ влади

Вівторок, 13 вересня 2005, 13:23

Глава Конституційного суду Микола Селівон відзначає, що Конституційний суд не може повною мірою виконувати свої функції.

"Сьогоднішня ситуація з поповненням складу Конституційного суду деякою мірою підриває основи функціонування державної влади в плані її поділу на законодавчу, виконавчу і судову", - сказав він на прес-конференції у вівторок.

На даний час у складі Конституційного суду працюють 14 суддів, зберігаються дві вакансії від Верховної Ради, одна - від президента України, одна - від з'їзду суддів. Для прийняття рішень необхідно, щоб "за" проголосували 10 суддів.

За словами Селівона, за увесь час роботи КС неповним складом тільки одне або два рішення були прийняті одноголосно. З інших питань необхідно шукати компроміс, найчастіше досить довго.

На думку Селівона, це одна з причин того, що протягом тривалого часу не приймалося рішення по законопроекту N3207-1.

Щодо необхідності поповнення складу суду Селівон відзначив, що "усі повинні виконувати вимоги Конституції і законів, у тому числі і вищі органи державної влади".

Також Селівон підкреслив, що варто було б подумати над удосконалюванням механізму ротації суддів Конституційного суду, щоб не виникало ситуацій, за яких необхідно одночасно змінювати більше половини суддів.

Зокрема, він відзначив, що в деяких судах і палатах парламенту Європи існує система ротації вроздріб. Наприклад, троє суддів або кілька членів палати парламенту - кожні три роки.

Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...