Ющенко об’єднав всіх "історичною подією"

Вівторок, 13 вересня 2005, 16:53

Президент Віктор Ющенко, голова Верховної Ради Володимир Литвин, в.о. прем’єр-міністра Юрій Єхануров та представники 9 фракцій парламенту підписали декларацію "Єднання та співпраця заради майбутнього України".

Серед підписантів, зокрема, лідер НСНУ Микола Мартиненко, УНП Юрій Костенко, СПУ Олександр Мороз, уповноважений від фракції ПППУ Станіслав Довгий, НРУ В’ячеслав Коваль, фракції "Вперед Україно" Ігор Шаров, Народної партії Ігор Єремєєв, НДП Валерій Пустовойтенко та лідер фракції "Регіони України" Раїса Богатирьова.

Остання прибула на підписання вже після того, як підписали інші учасники.

Вона привіталася з президентом, лідером СПУ Морозом та пізніше - з лідером НСНУ Мартиненком.

Ющенко назвав підписання декларації "історичною подією, коли політичні сили починають брати на себе солідарну відповідальність за економічний, соціальний та гуманітарний розвиток суспільства".

Ющенко закликав політичні сили зосередитися на розвитку України, незважаючи на "гарячий час" парламентських виборів. "Якщо нас об’єднують національні, державні цінності, то тема парламентських виборів – це не та тема, яка може заблокувати політику розвитку", – сказав він.

В самій декларації наголошується, що пріоритетами діяльності керівників органів державної влади і політиків мають стати забезпечення інтересів українського народу, зростання його добробуту та консолідація суспільства.

Також в ньому наголошується на неприпустимості політичних переслідувань, використанні влади задля тиску на політичних опонентів та декларується необхідність проведення демократичних і чесних виборів до Верховної Ради.

Також декларується недопущення перемонополізації ЗМІ, сприяння формування громадського радіо та телебачення та забезпечення права позиції.

Також документ підтверджує необхідність проведення політреформи, прийняття законів про президента, Кабмін та ФДМ, а також забезпечення й формування державного бюджету, створення умов для збільшення інвестицій, підтримка приватної ініціативи, гарантована державна підтримка соціально-вразливих верств населення, визначення 2006-2010 років п’ятирічкою пріоритетного розвитку українського села.

За даними джерел "УП", документ зранку був суттєво перероблений в його вступі, і з нього були вилучені посили про ситуацію в країні, які були замінені загальними фразами.

Свої пропозиції до документу, зокрема, вносили Володимир Литвин, Олександр Мороз і Валерій Пустовойтенко.

Як зазначив після підписання декларації президент, вона є відкритою для інших політичних сил та громадських організацій. Ющенко також повідомив, що декларація передана на розгляд фракціям СДПУ(о), КПУ та фракції Блоку Юлії Тимошенко.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...