Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зварич розповів, як він довіряв Тимошенко і був сильним

Середа, 14 вересня 2005, 11:42

Виконуючий обов'язки міністра юстиції Роман Зварич прогнозує, що кандидатура Юрія Єханурова на посаду прем'єр-міністра не отримає достатньої підтримки парламенту.

Про це він сказав в інтерв'ю "Комерсант-Україна", опублікованому в середу.

"Ви прекрасно розумієте, що рішення цього питання (призначення прем'єр-міністра) пов'язане з магічною цифрою 226... Якщо виходити з тих повідомлень, з якими я знайомий, у тому числі і з заявою Юлії Тимошенко щодо можливого алгоритму голосування, і в тому числі фракції, що носить її ім'я, мені здається, що ми не досягаємо цієї магічної цифри", - сказав Зварич.

За його словами, у такому випадку потрібно буде проводити консультації з лідерами фракцій. "Проблема зводиться до елементарної "торгівлі конями", - додав в.о. міністра.

Оцінюючи декларацію про співпрацю, підписану президентом Віктором Ющенком, спікером Верховної Ради Володимиром Литвином і представниками 9 фракцій парламенту у вівторок, Зварич сказав, що "подібні документи мають політико-декларативний характер з акцентом на політичній складовій цієї декларації".

"Я прекрасно розумію, і давайте називати речі своїми іменами: мова йде не про коаліційний уряд, а про уряд, де визначена одна партія – партія президента, партія влади, що формує основу і прирощує до себе партнерів. Якщо мова йде про такий документ і коаліцію, то зобов'язання, які беруть на себе ці "прирощені" партнери, до визначеного ступеня умовні", - сказав він.

Відповідаючи на питання, як він оцінює кандидатуру Єханурова на посаду прем'єра, Зварич відзначив, що його кандидатура "абсолютно адекватна", зважаючи на те, що "нам зараз треба менше піару і більше прагматичних досягнень". "Відмічу, говорячи про піар, я не маю на увазі минулий уряд і Юлію Тимошенко", - додав він.

"Я пишаюся тим, що ми знайшли спільну мову з Юлією Володимирівною, і я говорив і буду говорити: я ніколи не скажу жодного поганого слова проти свого колишнього шефа", - сказав в.о. міністра, говорячи про свої стосунки з екс-прем'єром.

За словами Зварича, у Тимошенко було "більше відчуття політика, ніж прагматика".

"І це природно, це не критика. Я не знаю, погодилася б зі мною Юлія Володимирівна, але якщо хтось хотів би сказати, що в Тимошенко-прем'єрі була відсутня прагматична складова, то я як людина, якій довелося останні місяці з нею тісно співпрацювати по "різношерстих" питаннях, можу сказати, що в неї є тверда прагматична хватка", - сказав Зварич.

Говорячи про Тимошенко, Зварич також додав, що "ми вийшли на креативний спосіб спілкування, ми закопали сокиру війни". "Я їй почав довіряти, вона мені, довіряти в межах своєї компетенції, от і все", - відзначив він.

За словами в.о. міністра, причина відставки уряду "була закономірно закладена в самій виборчій кампанії, у тому змушеному характері, у якому вона була проведена". "Після перемоги ми фактично були переможцями, але в нас не було команди", - сказав Зварич.

Відповідаючи на питання, чи відчував він на собі тиск у ході своєї роботи, Зварич сказав: "Тиск на мене чинився на самому початку".

Однак він не відповів на запитання, ким саме чинився цей тиск.

"Тиск на мене чинився з метою втягти мене у певну корупційну схему, від якої, я тоді це зрозумів, я не зможу відмитися. Фактично фірмі, у якій працювала моя дружина, пропонувалося дати хабар для того, щоб вони могли забезпечити свої комерційні інтереси", - сказав Зварич.

Водночас Зварич заперечує тиск на нього з боку секретаря РНБО Петра Порошенка або секретаріату президента.

"Я був сильним міністром,– я вибудував паркан, через який ні прем'єр, ні секретар РНБО, ні сам президент не могли чинити на мене тиск", - сказав Зварич.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування