Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Турчинов заявляє, що Ющенко заступився за хлопців з "транснаціональної злочинної системи"

Четвер, 15 вересня 2005, 14:25

Екс-голова СБУ Олександр Турчинов заявляє, що перший помічник президента Олександр Третьяков патронує схему залучення "РосУкрЕнерго" до транспортування туркменського газу в Україну.

"За участі представників української влади створена транснаціональна злочинна система, яка паразитує на споживанні Україною природного газу", - сказав Турчинов на прес-конференції.

"Щоб зловживати на українському бюджеті, до постачання в Україну газу з Туркменістану були залучені нікому не потрібні посередники. Спочатку це був "Eural Trans Gas", потім "РосУкрЕнерго". Ніяких пояснень, чому ці посередники повинні привласнювати мільярдні кошти, не було", - зазначив Турчинов.

За його словами, "розслідування, які ми проводили, показували, що патронат здійснював Кучма і його найближче оточення".

Турчинов сказав, що зараз цю схему "почали патронувати такі помічники (президента Ющенка) як Третьяков".

"Я мушу вам сказати, що як тільки СБУ почала кримінальне переслідування злочинців, на Службу почали чинити тиск", - сказав Турчинов.

"Зокрема, я мав декілька розмов з паном Третьяковим. Який, посилаючись на президента, говорив, що негайно треба припинити дестабілізацію енергетичного комплексу, якою займається, за його словами, СБУ. Щоб припинити переслідування Вороніна та інших фігурантів", - додав він.

Турчинов зазначив, що Воронін залишився на посаді заступника голови НАК "Нафтогаз" з часів Кучми і продовжив бути куратором залучення "РосУкрЕнерго" до цих схем.

"У мене відбулася розмова з самим президентом Віктором Андрійовичем, який звинуватив мене, що я переслідую його хлопців, що СБУ працює проти його команди. Я пояснив, що ми працюємо проти злочинців, а не команди", - зауважив Турчинов. 

"У нас не вийшло розмови. Я отримав пряму заборону не займатися питаннями "Нафтогазу", не сувати туди свій ніс. Але ж я не виконав це доручення президента, і СБУ продовжувала займатися цим питанням", - зазначив Турчинов.

Зараз, за його словами, "зібрані всі матеріали, які доводять злочинність цієї схеми, і СБУ готова пред’являти звинувачення головним фігурантам цієї злочинної системи".

"Проблеми у відносинах у нас почалися, коли я відмовився виконувати такий наказ, про що я попередив президента", - зазначив також Турчинов.

"Українська правда"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...