Мороз думає, що Ющенко "вільно трактує" власну декларацію

Четвер, 15 вересня 2005, 18:59

Олександр Мороз вважає, що Віктор Ющенко "вільно" трактує свої зобов'язання щодо вступу в дію політичної реформи.

Про це лідер Соціалістичної партії України заявив у Луганську, відповідаючи на питання журналістів з приводу політичної реформи.

"В декларації (Декларації єднання та співпраці заради майбутнього України) записано, що сторони зобов'язані практично реалізувати політичну реформу в межах змін до Конституції", - сказав Мороз.

"Вчора я отримав інформацію про те, що президент дещо вільно трактує цю позицію декларації, кажучи про те, що потрібно послатися на думку народу, щоб були певні умови і т.д."- сказав лідер соціалістів.

"Я хочу нагадати, що проведення політичної реформи є однією з умов нашого договору з Ющенком про його підтримку. І хочу підкреслити, що цей договір підписаний 6 листопада минулого року, коли жодних загроз для спокою людей, для конфліктів не було", - цитує Мороза прес-служба Соцпартії.

Крім того, на думку Мороза, додатковим аргументом на користь конституційної реформи є схвалення Конституційним судом законопроекту №3207-1, який є "її складовою частиною".

Мороз також висловився проти того, що адміністративне судочинство має проводитися виключно українською мовою.

"Слід виходити з принципу: громадянин не повинен відчувати утисків через те, що не може зрозуміти адвоката, прокурора чи суддю. Я думаю, що ми дамо змогу, щоб можна було користуватись правом (на ведення судочинства рідною мовою), що відповідає, до речі, і Європейській хартії з використання мов", - наголосив Мороз.

Голова СПУ також висловився категорично проти можливих спекуляцій щодо мовного питання на майбутніх парламентських виборах.

Водночас лідер соціалістів додав, що, "оскільки державна мова українська, всі повинні знати українську".

З 1 вересня 2005 набули чинності статті Кодексу про адміністративне судочинство, Цивільно-процесуального кодексу та закону України "Про судоустрій України", згідно з якими передбачається, що здійснення судочинства на всій території України відбуватиметься виключно українською мовою.

Водночас під час зустрічі з однопартійцями у Луганську Мороз сказав, що сьогодні вести передвиборчу кампанію для соціалістів буде набагато складніше, ніж раніше, оскільки соціалісти присутні у владі.

Позиція ж соціалістів стосовно Юлії Тимошенко, заявив Мороз, буде дружньою, обережною і на відстані, передає УНІАН.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування