Тимошенко піде в атаку і змусить Ющенка оборонятися?

П'ятниця, 16 вересня 2005, 11:32

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенко сумнівається, що заява екс-голови СБУ Олександра Турчинова про те, що факт отруєння Віктора Ющенка не підтверджений, спрямована на те, щоб ініціювати дострокову зміну влади в Україні.

Про це політолог сказав в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на питання, чи не означає така заява колишнього керівника спецслужби початком кампанії з ініціювання процедури імпічменту Ющенку.

"На мій погляд, те, що це може бути прив'язане до кампанії по дискредитації президента і створенню чергового резонансного приводу, що може дискредитувати факт його перемоги на виборах, - це так. А от прив'язки до імпічменту я, чесно кажучи, прямого причинно-наслідкового зв'язку не бачу", - сказав він.

За словами політолога, навіть якщо не будуть знайдені докази, що був факт отруєння, "сама хвороба не була прямо пов'язана з перемогою Ющенка на виборах".

На його думку, більше підстав для розслідування мають твердження лідера фракції СДПУ(о) Леоніда Кравчука про те, що виборча кампанія Ющенка фінансувалася Борисом Березовським. Однак, за словами Фесенка, "і в цьому випадку довести буде не так просто".

"Але там є факт порушення закону, оскільки вибори фінансував не громадянин (України). Це може бути основою для розслідування", - вважає політолог.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов сказав, що не вважає за можливе робити висновки про те, що заява екс-глави СБУ про недоведеність факту отруєння Ющенка може бути початком кампанії команди екс-прем'єра Юлії Тимошенко, метою якої - оголошення імпічменту президенту.

Водночас, за словами політолога, цю заяву можна розглядати як "початок тривалої і серйозної гри команди Тимошенко на істотне ослаблення і зниження легітимності обрання Ющенка главою держави".

Хоча, додав Карасьов, не виключено, що проміжним етапом цієї гри може бути створення умов для легітимоційної кризи президентської влади і, як підсумок, оголошення імпічменту.

На його думку, подібні заяви, обвинувачення і погрози президенту мають на меті напередодні виборів змусити команду Ющенка зайняти оборонну позицію сторони, що виправдовується.

Тоді команда Тимошенко зможе вести свою кампанію активно, у стилі атаки, "забезпечуючи собі ініціативу і поле для передвиборчих маневрів". "Президент, який обороняється - це слабкий президент, це президент, який не здатен стати активним гравцем на парламентських виборах-2006", - відзначив політолог.

Водночас директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв вважає, що заява Турчинова націлена безпосередньо на президента і може мати більш жорсткі наслідки, ніж просто політична боротьба напередодні виборів у парламент. "Заряд цього повідомлення і його можливого розвитку в підсумку буде пов'язаний з режисурою зміни влади в Україні ", - вважає політолог.

Як відомо, Турчинов заявив у четвер, що відсутні процесуальні докази отруєння Ющенка, оскільки він дотепер не надав аналізів для експертизи, яку необхідно провести в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...