Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенку пропонують чотири канали громадського ТБ

Понеділок, 19 вересня 2005, 15:56

Ініціативна група НТКУ на чолі з її віце-президентом Андрієм Шевченком запропонувала схему реформування першого каналу з державного мовника на суспільний. Згідно з його концепцією, НТКУ мовитиме на чотирьох каналах.

Перший канал буде головним каналом країни, який матиме ексклюзивне висвітлення діяльності органів державної влади, видовищних шоу та глобальних суспільно-важливих проектів.

Другий канал буде спільним проектом НТКУ та обласних держтелерадіокомпаній. Його пріоритети - це культурологічні, освітні та пізнавальні програми. Канал передбачають ввести в дію на початку 2007 року.

Третій канал – EURONEWS Україна – який здійснюватиметься у три етапи. Першим етапом буде ретрансляція однієї з існуючих версій, другим - створення власної звукової доріжки і третій етап – створення власної української редакції EURONEWS.

Четвертий канал – Україна-Світ - канал іномовлення, який буде створено на базі УТР з поширенням сигналу через супутник. Орієнтовна дата введення в дію - вересень 2006 року.

Ініціативна група запропонувала наступні джерела фінансування проекту: абонплата, на кшталт існуючих сьогодні відрахувань за користування радіоточками; відрахування з реклами, що надаватиметься комерційними мовниками; державний бюджет; розміщення держзамовлення і реклама.

За словами Шевченка, принциповим питанням є щорічний публічний звіт щодо діяльності НТКУ, а також публічний аудит із залученням незалежних аудиторів.

Згідно з концепцією, владі запропоновано негайно перевести НТКУ у статус державного підприємства і довести злиття НТКУ та УТР.

Як планують розробники концепції, впродовж першого півріччя 2006 року має відбутися скорочення штату телекомпанії, а у червні 2006 - юридичне оформлення суспільного мовника.

У той же час учасники презентації дійшли висновку, що нагальним питанням є створення наглядової ради телекомпанії.

При цьому вони впевнені, що рада має бути сформована не з представників влади, а з представників журналістських та громадських організацій.

Присутня на презентації прес-секретар президента Ірина Геращенко також повідомила, що для проведення відкритого конкурсу щодо призначення президента НТКУ існують законодавчі перепони.

"Президент заявив про готовність до творчого конкурсу, але для цього потрібно внести зміни до закону "Про телебачення та радіомовлення", адже за наявними положеннями президента НТКУ призначає президент України", - заявила Геращенко.

Також Геращенко повідомила, що зараз у держсекретаріаті офіційно зареєстровано подання трьох концепцій суспільного мовлення, проте свої концепції також планує подати ще кілька фахових людей.

Після реєстрації усіх концепцій президент планує зустрітися з авторами двох-трьох найперспективніших проектів. Про терміни прийняття остаточного рішення Геращенко не повідомила.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування