Піскуна так і не звільнили за Гонгадзе, а Омельченка залишили без роботи

Вівторок, 20 вересня 2005, 17:50

Голова комісії Верховної Ради з розслідування справи про вбивство Георгія Гонгадзе Григорій Омельченко вимагає звільнення голови Верховної Ради Володимира Литвина за підбурювання до вбивства журналіста.

Про це він заявив, представляючи звіт комісії по справі Гонгадзе.

Омельченко також повідомив, що комісія одноголосно "визнала незадовільним виконання службових обов'язків Святославом Піскуном і вимагає висловити йому недовіру".

Омельченко наголосив, що комісія ще в 2002 і 2003 роках передала в Генпрокуратуру докази причетності до смерті Гонгадзе екс-президента Кучми, екс-голови адміністрації президента, нині голови Верховної Ради Володимира Литвина, покійного міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, генпрокурора Святослава Піскуна та екс-керівника СБУ Леоніда Деркача.

Однак, незважаючи на те, що Генпрокуратура має за законом в десятиденний термін порушити справу або відмовити в її порушенні, ГПУ за два роки ніякої відповіді комісії не дала.

"Тому ми пропонуємо текст постанови про висловення недовіри Піскуну, і ви будете в кінці розгляду за неї голосувати", - зазначив Омельченко.

За його словами, у проекті постанови сказано визнати незадовільним виконання Піскуном своїх службових обов’язків щодо розслідування обставин вбивства Гонгадзе, а також висловити йому недовіру, "що має наслідком його відставку із займаної посади".

Водночас, як повідомляє "Інтерфакс-Україна", за підсумками доповіді Омельченка, Верховна Рада припинила діяльність очолюваної ним тимчасової слідчої комісії.

За цю постанову проголосували 342 депутати з 383.

Відповідно до постанови був прийнятий до відома звіт про роботу комісії. Крім того, голові комісії запропоновано передати всі матеріали, які має комісія, до Генеральної прокуратури.

Однак з розгляду були зняті два проекти постанов, один з яких пропонував звільнити Литвина з посади голови парламенту, другий - висловити недовіру Пискуну і відправити його у відставку.

Як оголосив перший віце-спікер Адам Мартинюк, обидві ці пропозиції вимагають спеціальної процедури і не можуть бути ухвалені постановою парламенту без неї.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування