У Єханурова є шанс, якщо Ющенко буде працювати не тільки з Майданом

Вівторок, 20 вересня 2005, 18:50

Політологи вважають, що провал у парламенті кандидатури Юрія Єханурова на посаду прем'єра пояснюється недостатньо ефективною роботою президентської команди з Верховною Радою.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов в інтерв'ю журналістам висловив думку, що незатвердження парламентом кандидатури Єханурова обумовлене тим, що "президентська команда погано працює з парламентом".

Зокрема, він звернув увагу, що представник президента в парламенті депутат Сергій Соболєв, який "належить до політичної сили, яка сьогодні підтримує Юлію Тимошенко" не голосував за кандидатуру Єханурова.

Політолог вважає, що Віктору Ющенку "потрібно навчитися працювати не тільки з Майданом, але й з кулуарами, з елітними групами". "Потрібно працювати з парламентом - це елітні, специфічні групи, до яких потрібно мати підхід, з якими потрібно вміти домовлятися й дотримуватися слова", - підкреслив він.

На думку Карасьова, Ющенко може знову подавати на затвердження в парламент кандидатуру Єханурова. "Думаю, шанси є, для цього можна зробити ще пару зустрічей і дати тверді гарантії щодо обіцянок, і йти на повторне голосування", - відзначив він.

У свою чергу директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв висловив думку, що "це була очікувана подія", оскільки Єхануров є політиком з команди президента, під якого сьогодні "сформувати парламентську більшість неможливо".

На думку політолога, Ющенко може призначити в.о. прем'єра, який може керувати виконавчою владою протягом трьох місяців, і тоді не потрібно більше вести консультації й переговори з парламентом.

Однак, це призведе, зокрема, до посилення "антипрезидентського політичного бомонду", а також "створить нові ризики для самого президента щодо імпічменту, розслідувань і так далі".

Другий шлях - продовження політичних консультацій. "Зрозуміло, що Віктор Ющенко має визначатися щодо іншої неполітичної фігури і в розумінні нового партнерства в системі державної влади", - відзначив Єрмолаєв.

Глава правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко відзначив, що при затвердженні кандидатури прем'єра може бути досягнуто компроміс за умови дострокового введення в дію політреформи.

Разом з тим, він вважає, що голосування законопроекту про введення політреформи в дію з 1 жовтня буде не простим. Тому можливий варіант неформального введення, тобто політики на підставі домовленості.

На думку шеф-редактора журналу "Політична думка" Володимира Полохала, події в парламенті в середу свідчать про те, що "епоха президентсько-авторитарної республіки завершилася". "Інститут парламентаризму за своїм політичним значенням вперше виявився сильнішим й ефективнішим, ніж інститут президентства", - відзначив він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування