Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин побачив загрозу загальнонаціональної кризи

Вівторок, 20 вересня 2005, 21:26

Непроходження висунутої президентом Віктором Ющенком кандидатури Юрія Єханурова на посаду прем'єра у Верховній Раді є реакцією на суспільно-політичну й економічну ситуацію в країні.

Про це заявив голова парламенту Володимир Литвин в ефірі програми "Подробиці" на телеканалі "Інтер" у вівторок увечері.

"Потрібно об'єктивно принципово подивитися на той магістральний шлях, яким рухалася Україна після президентських виборів, побачити ті прорахунки, які були допущені в політичній сфері, в економічній призвели до кризи, у реалізації зовнішньополітичного курсу, а також у морально-психологічній атмосфері в суспільстві", - сказав він.

"Це наслідок, це фактично оцінка, що була виставлена під час розгляду кандидатури на посаду прем'єр-міністра", - сказав спікер.

Литвин нагадав, що кандидатура Юлії Тимошенко на посаду прем'єра набрала у свій час 373 голосу. "Разючої є динаміка", - відзначив Литвин.

При цьому він підкреслив, що Ющенко у вівторок у парламенті "фактично говорив про нариси нового курсу президента, який враховує суспільні реалії, запити, направлений на консолідацію суспільства".

"Якщо ці нариси будуть реалізовані в політиці, я думаю таких проблем, як з розглядом пропозиції президента (по кандидатурі прем'єра), буде значно менше", - відзначив спікер.

Говорячи про відповідальність за ситуацію, Литвин сказав, що така відповідальність, мабуть, лягає на президента й парламент.

"Але знову потрібно подивитись чітку мотивацію, чому таке було рішення, крім політичних ігор, крім боротьби за владу, крім боротьби за президентство, а ця боротьба в Україні вже розгорнулася", - додав він.

Литвин також прогнозує переростання урядової кризи в "загальнонаціональну".

"Оскільки ми живемо в ручному режимі й уряд працює в ручному режимі, не працюють закони, які ігноруються, у тому числі - які приймаються і які повинні реалізовуватися урядом, то це для України стає проблемою, і ми можемо одержати, якщо не досягнемо погодженими діями результату, переростання урядової кризи в загальнонаціональну", - підкреслив Литвин.

Раніше в цей день парламент не підтримав кандидатуру Єханурова на посаду прем'єра. 13 вересня його кандидатуру вніс президент, що відправив 8 вересня у відставку уряд на чолі з Тимошенко.

Як відбувалося голосування читайте тут.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування