Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Валідол і анальгін можна купити так, а контрацептиви – тільки за рецептом

Четвер, 22 вересня 2005, 12:45

У новому списку ліків, які Мінохорони здоров'я дозволило відпускати без рецепта, змінили статус 4 препарати: безрецептурним став анальгін, а 3 гормональних контрацептиви (мерсілон, марвелон, новінет), навпаки, стали рецептурними.

"Революції в аптечній справі не буде. Видаючи цей наказ (наказ Мінздоров'я, що затверджує новий список), ми не вигадували якийсь свій новий український велосипед", - заявив заступник в.о. міністра охорони здоров'я Віктор Рибчук на прес-конференції в четвер у Києві.

За його словами, усього в новий список безрецептурних ліків внесено 3091 лікарських засобів, що складає 39% від найменувань усіх ліків, розповсюджуваних в Україні.

У список безрецептурних препаратів увійшли: 102 лікарські засоби для захворювань серцево-судинної системи (серед яких ацетилсаліцилова кислота, нітрогліцерин, валідол, папазол, анестезол, анузол, проктозан), 208 ліків від шкірних хвороб (ністатіл, клотрімазол, біфоназол, нізорал та інші), 31 препарат для лікування урологічних захворювань, 178 ліків групи анальгетиків-антипіретиків, 70 препаратів від місцевих болів, 50 седативних і снотворних засобів (зокрема, карвалол, барбовал, валеріана, трава меліси, персен), 30 психостимулючих і ноотропних препаратів, 3 антигельмінтні препарати, 14 препаратів проти паразитів, 167 препаратів для лікування захворювань носа і горла, 38 антиалергічних препаратів і 200 препаратів для профілактики грипу і застуди, 489 препаратів від захворювань травного тракту і порушень метаболізму, а також ще 1326 інших препаратів.

Наказ з новим списком ліків набере сили з 20 жовтня.

Відповідаючи на питання журналістів, Рибчук відзначив, що сьогодні в Україні кількість лікарів відносно чисельності населення становить собою середньоєвропейський показник (30 лікарів на 1 тис. осіб) і є достатнім для виписування необхідної кількості рецептів на ліки. "Черги - це проблема організаційної роботи лікарських установ", - сказав він.

Рибчук відзначив, що Мінздоров'я розробив і вже затвердив новий порядок виписування рецептів, що значно спростив цю процедуру.

Також, відповідаючи на питання журналістів, він пообіцяв, що інспекція аптек буде здійснюватися за графіком, і "облав не буде".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування