Нацрада не видавала ліцензії 5 каналу під вибори і "апетити" політиків

Четвер, 22 вересня 2005, 15:40

Господарський суд міста Києва своєю ухвалою призупинив дію рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо видачі ліцензій на підставі конкурсу, де частоти виставлялись на конкурс групами.

Про це у четвер повідомляє "Телекритика", нагадуючи, що переможцем у цьому конкурсі стала ТРК "Експрес-інформ" (5 канал).

Суд призупинив рішення Нацради через позов громадської організації "Молода Україна - XXI" до Господарського суду на рішення Нацради про проведення конкурсу на отримання ліцензій на частоти для мовлення.

Громадська рада захисту свободи слова ("Медіарада") підтримала ініціативу позивачів.

"Влада, обрана Майданом, заявляє про прозорість прийняття рішень, про відокремлення влади від бізнесу. На жаль, складається враження, що вкотре відбувається банальне лобіювання своїх інтересів в обхід чесній конкуренції. Схоже, що інформаційний простір перекроюється під апетити певної політичної сили − автоматично під майбутні вибори", - сказала координатор "Медіаради" Ірина Тиран на прес-конференції у четвер.

Інший координатор "Медіаради", Олег Шиленко теж підтримав ці слова і наголосив: "Нацрада своїми діями дискредитує нову владу і має піти у відставку".

Учасники прес-конференції постійно наголошували на тому, що Нацрада нехтує правами інших телекомпаній, виставляючи на конкурс частоти в різних регіонах пакетом, тож, за їхніми словами, інші канали не можуть придбати їх, оскільки вже мають частоти у певних регіонах, які входять до переліку тих, які вносяться до пакету.

Також вони наголошували на тому, що в даному конкурсі Нацради участь брали лише 3 телеорганізації (ТРК НБМ, ТРК "Експрес-інформ" та ТРК "Клас"), а інші, за їхніми словами, "просто не могли подати документи, бо боялись, що їх не приймуть".

Водночас Нацрада стверджує, що звинувачення "Медіаради" і "Молодої України ХХІ" "не відповідають дійсності і вводять в оману широку громадськість", а цей конкурс проходив "абсолютно відкрито, нікому не було відмовлено в прийомі документів".

Про це сказано у заяві Нацради, розповсюдженій її прес-службою у четвер.

"Будь-яка телеорганізація могла претендувати на отримання ліцензії на право мовлення на рівних умовах. Тож Громадська рада захисту свободи слова ("Медіарада”) дезінформувала громадськість, перекручуючи суть законодавчих норм", - сказано у заяві.

Нарада також відкидає звинувачення щодо непрозорості проведення конкурсу, оскільки "він є найбільш гласним за весь час існування Національної ради України, адже про його підготовку громадськість інформувалася за кілька місяців".

"Більше того, Національна рада провела соціологічні опитування про форматування майбутніх конкурсів, відбулося кілька прес-конференцій за участю членів Національної ради за підсумками опитування глядацьких аудиторій тощо", - йдеться у заяві.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...