Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко показав, що він адекватний. А з Януковичем більше зближатися не буде

Четвер, 22 вересня 2005, 17:16

Директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський вважає, що призначення прем'єром Юрія Єханурова може стабілізувати політичну ситуацію в країні.

"Я вважаю, що це переломний момент у кризі, що Віктор Ющенко, судячи з усього, переглянув, принаймні, частину своїх поглядів, він цього разу, мені здається, цілком відверто запропонував співробітництво, і він одержав ще одну можливість показати, що в країні є адекватна влада", - сказав Погребинський.

Коментуючи підписання президентом меморандуму з Партією регіонів, політолог сказав: "Ющенко, виявившись у стані розколу власної команди, переконавшись, що далі немає клею, яким можна було б її склеїти, що йому потрібно співробітничати з ширшим колом політичних сил і вести політичну гру не у форматі війни на знищення або тверде протистояння, а у форматі співробітництва, нехай навіть із опозицією, нехай навіть із опонентами".

Разом з тим він виключив можливість подальшого зближення президентської команди з Партією регіонів. "Я взагалі це виключаю", - сказав він.

Говорячи про склад майбутнього уряду, Погребинський припустив, що в ньому не буде міністра з надзвичайних ситуацій Давида Жванії, міністра транспорту й зв'язку Євгена Червоненка, міністра економіки Сергія Терьохіна, віце-прем'єра Миколи Томенко, можливо, також міністра промисловості Володимира Шандри, міністра культури й туризму Оксани Білозір.

***

У свою чергу директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов розглядає документ, підписаний Ющенком і Януковичем, не як декларацію про співробітництво, а як "меморандум про ненапад", який у писемній формі зафіксував гарантії від так званих репресій.

Партія регіонів, вважає політолог, буде підтримувати стабільність, і "займатися підривною роботою проти влади і йти проти цієї горезвісної стабільності донецькі політики, донецькі політичні сили ніколи не будуть".

Відповідаючи на запитання про склад нового уряду, Карасьов також відзначив, що в ньому швидше за все не буде Жванії й Червоненко. На його думку, не виключено, що відбудеться зміна в силовим структурах. "Не знаю, наскільки будуть соціалісти підтримувати кандидатуру Юрія Луценка на посаді міністра внутрішніх справ, але, можливо, що тут відбудуться зміни", - сказав він.

Також Карасьов вважає, що залишиться міністр фінансів Віктор Пинзеник, оскільки "участь представників ПРП в уряді досить важлива для "Нашої України" з урахуванням боротьби за ПРП, що розгорнулася між Тимошенко й пропрезидентськими силами".

Крім цього, вважає він, УНП одержить, крім В'ячеслава Кириленка на посаді мінпраці й соцполітики, додаткові місця в уряді - це можуть бути Валерій Асадчев й Олександр Гудима.

На думку політолога, в новому складі уряду залишиться міністр молоді й спорту Юрій Павленко. "Донецькі можуть цілком претендувати на міністерство вугільної промисловості, але не думаю, що Партія регіонів буде прагнути потрапити в цей уряд", - сказав він.

Міністром економіки, швидше за все, буде хтось із безпартійних професіоналів, але досить лояльних щодо президента й нинішньої влади, відзначив політолог.

Зміни торкнуться й віце-прем'єрів, переконаний Карасьов. "Так я б не виключав, що буде відновлена посада віце-прем'єра з ПЕК, з аграрної політики, думаю, що Роман Безсмертний не залишиться в цьому уряді й піде або в Раду безпеки й оборони, або на керівництво передвиборчим штабом "Нашої України".

"Кінах (перший віце-прем'єр) піде, у цьому уряді Кінаха не буде. Швидше за все, Кінах піде або в Раду нацбезпеки й оборони, або на вибори", - відзначив він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування