Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко прийняв не всі вимоги "апозиціонера" Януковича

П'ятниця, 23 вересня 2005, 11:21

Підписаний у четвер меморандум між президентом Віктором Ющенком й лідером Партії регіонів Віктором Януковичем містить у собі не всі пункти, які спочатку пропонував Янукович.

Про це в п'ятницю пише видання "Комерсант-Україна", стверджуючи, що має попередній текст документа.

За словами видання, варіант Януковича передбачав 11 пунктів договору.

"Комерсант" стверджує, що "з остаточного варіанта зник пункт 3, який дослівно звучить так: "Домовляємося про... закриття кримінальних справ, пов'язаних з минулими президентськими виборами, юридичну й політичну реабілітацію вже засуджених з цих мотивів; притягнення до відповідальності тих керівників правоохоронних органів, які заплямували себе переслідуванням опозиції".

Крім цього, "різняться тексти й жорсткістю формулювань, і масштабами умов", пише видання.

За словами видання, "пункт 1 у версії Віктора Януковича виглядав так: "Безумовне введення політичної реформи", в остаточній же версії слово "безумовне" зникло".

"Пункт 2 пан Янукович пропонував у наступному вигляді: "Визнання владою факту існування в Україні політичних репресій проти опозиції й надання тиску на політичних опонентів", але, як видно з остаточного варіанта, пан Ющенко не визнав цих доводів, тому сторони погодилися з формулюванням "недопущення політичних репресій проти опозиції", - повідомляє "Комерсант".

"Крім відмови визнавати факти тиску на опозицію, президент також відмовив у вимозі Партії регіонів й її лідера "призначити новий склад ЦВК з дотриманням квот опозиційних фракцій" - 11 пункт у меморандумі пана Януковича", - відзначає видання.

Також відзначає поправку до 10 пункту: "Пан Янукович вимагав "надання з боку влади гарантій її невтручання в хід проведення виборів народних депутатів України, депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів 26 березня 2006 року, незастосування адмінресурсу". Президент же вважав правильним формулювання просто "невтручання" у вибори".

За словами видання, без змін залишилися "фактично тільки два пункти меморандуму - 6 й 9".

Зокрема, "Комерсант" відзначає, що Ющенко і Янукович "не зійшлися й у прикінцевих формулюваннях".

Так, за словами видання, "з остаточного тексту вилучена пропозиція Януковича, відповідно до якої "невиконання положень меморандуму буде означати повну відмову від досягнутих домовленостей і відхід від круглого столу влади й опозиції, що, як ми вважаємо, почався підписанням декларації й меморандуму".

Як відомо, у четвер парламент затвердив Юрія Єханурова прем'єром. У голосуванні взяла участь Партія регіонів, що мотивувала свої дії підписанням меморандуму між владою й опозицією.

21 вересня Ющенко скликав круглий стіл за участю лідерів парламентських фракцій і глав партій, представлених у парламенті для "обговорення загальнополітичної ситуації в країні".

Як відзначає "Комерсант", зустріч завершилася близько 22 години, після чого Ющенко і Янукович "поспілкувалися один на один".

Вранці, 23 вересня "за годину до голосування" у парламенті за кандидатуру Юрія Єханурова на пост прем'єр-міністра, був підписаний меморандум між президентом й опозицією.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування