Янукович стане Кінахом, а Пустовойтенко – Червоненком?

П'ятниця, 23 вересня 2005, 12:24

Напередодні формування нового уряду експерти не виключають можливості призначення Віктора Януковича на посаду першого віце-прем'єра.

Зокрема, такої думки дотримується директор Центру соціологічних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв, пише видання "Сейчас" у п'ятницю.

При цьому він не сумнівається в тому, що залишиться група політиків, які є частиною особистої команди президента - Юрій Павленко, В'ячеслав Кириленко.

"Безсумнівно, президент намагатиметься зберегти Віктора Пинзеника, щоб нікому не передавати бюджетний процес", - впевнений Єрмолаєв. На його думку, поява "регіоналів" в урядовій команді дозволить пом'якшити позицію Росії у газових переговорах.

Крім того, на його думку, варто очікувати появи представників старої "кучмівської" команди.

"Я думаю, що будуть виконані обіцянки Валерію Пустовойтенку по Мінтрансу. Може прийти Ігор Юшко на позицію міністра економіки. Тим більше, що він - фігура, начебто і пов'язана з Донецьком, але одночасно визнана у фінансових колах Києва. Посаду віце-прем'єра по регіонах може зайняти Анатолій Матвієнко", - відзначив Єрмолаєв.

Водночас директор Центру корпоративної підтримки Віктор Небоженко розділяє умови договору "Ющенко - опозиція" на матеріальні і політичні.

"Матеріальні умови - це, звичайно ж, бюджетні відносини. Регіони Східної України дуже сильно залежать від бюджету, і я думаю, що питання про бюджетний розподіл було основою матеріального договору", - заявив політолог.

Політична складова, за його словами, полягає в об'єднанні нової опозиції і нової влади перед загрозою сили і популярності Юлії Тимошенко, яка швидко зростає.

"Янукович не захотів віддавати лідерство в опозиції, а Ющенко теж не хоче її посилення. Усі розуміють, що якщо вона очолить опозицію, то після виборів сформує уряд. Тепер у неї такої можливості нема, а Янукович уже взяв на себе роль "опозиції її величності". Стародавня європейська схема вирішення проблем "за рахунок третього", - вважає Небоженко.

На думку Небоженка, склад уряду навряд чи сильно зміниться. "70% залишиться. У крайньому випадку, 50-60%. Я думаю, що Анатолій Кінах залишиться. Поміняють міністра транспорту, міністра економіки. Хто буде, я не знаю", - заявив він.

Директор Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень Володимир Малинкович не виключає, що Борис Тарасюк залишиться міністром закордонних справ.

"Думаю, що команда Януковича наполягала на тому, щоб ПЕК був під їхнім контролем. Підозрюю, що ПЕК на себе візьме або нейтральна людина, або людина, близька до його команди. Саме це, думаю, їхня основна вимога", - заявив експерт.

Малинкович також погодився з твердженням Віктора Ющенка про те, що уряд має бути безпартійним і професійним, який не має висувати жодних програм більш ніж на шість місяців.

"Єхануров має підібрати людей, подібних до нього самого, незалежно від їхньої партійної приналежності або неприналежності. Якщо до Кабміну увійдуть міністри від Януковича, то вони не повинні бути політичними міністрами", - сказав політолог.

Він також не виключає формування після парламентських виборів 2006 року коаліційного уряду, куди ввійдуть представники "Нашої України" і Партії регіонів.

"Але повністю "регіоналам" переходити в союзники Ющенку невигідно, інакше вони програють на виборах", - підкреслив Малинкович.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News