Ющенко запросить Лукашенка на ЧАЕС, а Єханурова пошле у Мінськ

Понеділок, 26 вересня 2005, 12:23

На жовтень запланована робоча зустріч президентів Віктора Ющенка й Олександра Лукашенка, а також візит прем'єр-міністра Юрія Єханурова до Мінська.

Про це заявив виконуючий обов'язки міністра закордонних справ Борис Тарасюк у понеділок на прес-конференції за підсумками зустрічі з міністром закордонних справ Білорусі Сергієм Мартиновим.

"На наступний місяць передбачено візит прем'єр-міністра Юрія Єханурова до Мінська і робочу зустріч президентів", - сказав Тарасюк.

За словами в.о. голови МЗС, під час візиту Єханурова планується підписати п'ять двосторонніх документів, які стосуються, зокрема, інтелектуальної власності, спрощеного порядку перетинання кордону і пунктів пропуску, режиму вільної торгівлі.

Тарасюк підкреслив, що на даний час ці документи допрацьовуються.

Говорячи про зустріч Ющенка і Лукашенка, він відзначив, що поки конкретна дата не визначена. За словами Тарасюка, зустріч, швидше за все, пройде поблизу українсько-білоруського кордону - або на ЧАЕС, або в Гомелі (Білорусь).

"Це буде коротка робоча зустріч", - сказав він.

В.о. міністра повідомив, що в четвер у Києві за його участі пройдуть переговори секретарів рад національної безпеки Польщі і Білорусі, де буде обговорюватися зміцнення співпраці в тристоронньому форматі в прикордонних регіонах.

Також Тарасюк заявив, що Україна готова виступити посередником між Білоруссю і Радою Європи, а також Європейським союзом.

"Ми готові виступити в ролі дружньої сторони, дружнього партнера в тому, що стосується проблем у відносинах між Білоруссю і Радою Європи, Білоруссю і Європейським Союзом. До речі, і в ЄС до цього готові", - сказав він.

Відповідаючи на питання журналістів про роль України в демократизації Білорусії, Мартинов підкреслив, що Білорусь "як суверенна держава сама визначиться з процесами всередині свого суспільства і не потребує зовнішньої допомоги, за всієї поваги до нашої братської України".

Водночас Мартинов відзначив, що товарообіг між Україною і Білоруссю за підсумками 2005 року може скласти $1,5 млрд.

Він відзначив, що для Білорусі відносини з Україною є пріоритетними і, насамперед, в економічній сфері і висловив задоволення станом економічних відносин між двома країнами.

Тарасюк відзначив, що за вісім місяців поточного року товарообіг між двома країнами склав більше $1 млрд., перевищивши торішній показник.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування