Церква буде вести пропаганду на парламентських виборах?

Понеділок, 26 вересня 2005, 15:07

В Україні створено Всеукраїнське об'єднання "Православний вибір" для відстоювання інтересів віруючих Української православної церкви (у канонічному об'єднанні з Московським патріархатом) на майбутніх парламентських і місцевих виборах.

"Необхідно домогтися, щоб на майбутніх виборах 2006 року у Верховну Раду й у місцеві органи української законодавчої влади кожен парафіянин канонічної православної церкви зумів зробити правильний вибір і підтримати саме ті партії й політичні об'єднання, які є щирими, а не кон'юнктурними прихильниками канонічного православ'я на Україні і його єдності з Російською православною церквою", - йдеться у повідомленні.

ВО "Православний вибір" створено на базі двох суспільних православних організацій - Союзу православних братств України й Православного братства Олександра Невського, які очолюють відповідно Валентин Лукіяник й Юрій Єгоров.

Лукіяник повідомив, що "Православний вибір" створюється як аналітичний центр для вивчення програмних положень політичних сил, які візьмуть участь у виборах, а також подальшого моніторингу виконання їхніх обіцянок після виборів.

Він відзначив, що на минулих парламентських виборах парафіяни УПЦ (МП) підтримали "певні політичні сили, які не виправдали очікування".

"Не хотілося б, щоб нас у черговий раз використали, давши обіцянки, і потім залишили наодинці з нашими проблемами", - заявив Лукіяник, відзначивши, що однією з них є захоплення храмів.

Єгоров повідомив, що "Православний вибір" буде роз'яснювати парафіянам УПЦ (МП), що "насправді стоїть за деклараціями представників тих або інших політичних сил", організовувати їх для роботи на майбутніх виборах "від спостерігачів на виборчих дільницях до членів виборчих комісій".

Він відзначив, що в цей час низка партій уже заявили про готовність захищати інтереси УПЦ (МП), зокрема, партія "Держава", Партія регіонів, Російський блок, партія "Союз".

Єгоров також заявив, що Комуністична партія України "постійно підтримує на політичному рівні" позиції УПЦ (МП).

Єгоров також повідомив, що "Православний вибір" не є альтернативою організації "Союз православних громадян", яка, за його словами, "створена під певну політичну структуру".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування