Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

З Ющенка і Тимошенко виростуть дві партії, як у США

Понеділок, 26 вересня 2005, 17:49

Президент Віктор Ющенко й екс-прем'єр Юлія Тимошенко будуть "найбільшими антагоністами" в українській політиці.

Таку думку висловив директор програми по Росії і Євразії в "Фонді Карнегі" у Вашингтоні Андерс Аслунд.

"Вони користуються приблизно однаковою популярністю. Можлива консолідація політичних сил навколо цих двох фігур. В ідеалі, навколо Ющенка сформується партія, аналогічна Республіканській партії США, а навколо Тимошенко – більш популістська партія лівого спрямування, аналогічна Демократичній партії США", - вважає він.

У той же час, на його думку, також можливо, що збережеться колишнє розташування політичних сил. "На обох боках є і "помаранчеві революціонери", і олігархи періоду Кучми. Питання в тому, що візьме гору – революційний вогонь Тимошенко чи спроба Ющенка забезпечити стабілізацію", - вважає він.

На його думку, бізнесмени й економісти "зітхнули з полегшенням після відставки Тимошенко, коли "смолоскипи революції" залишили уряд".

"Сьогодні Україна має потребу в компетентному уряді, який може проводити розумну економічну політику. Пан Єхануров здається ідеальним для виконання цього завдання", - вважає Аслунд.

"Він один із найдосвідченіших людей в Україні, причетних до проведення економічної політики: він здійснював програму масової приватизації і був першим заступником прем'єр-міністра Ющенка в 1999-2001 роках. У Єханурова незаплямована репутація, мало ворогів, і він відомий як ефективний адміністратор", - відзначив експерт.

Аслунд також відзначив як позитивний крок, що Ющенко "одночасно зняв з високих державних посад декількох великих бізнесменів, яких обвинуватили в тому, що вони поплутали урядові посади зі своїм приватним бізнесом".

"Це стало гарним знаком: новонароджена українська демократія виявилася досить сильною для того, щоб усунути цих бізнесменів із влади вже через кілька місяців. Українська влада не може більше дозволити собі влаштовувати екстравагантні публічні сварки", - вважає Аслунд.

Переклад Иносми.ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування