Росія зірвала Україні газові домовленості з Туркменбаші?

Середа, 28 вересня 2005, 10:36

У результаті підписання угоди між Росією та Узбекистаном про транспортування російського газу через територію Узбекистану, Україна не зможе збільшити обсяги закупівлі природного газу в Туркменії.

Про це пише "Комерсант-Україна" у середу, посилаючись на підписану в понеділок угоду між ВАТ "Газпром" і узбецькою акціонерною компанією "Узтрансгаз".

Як відзначає видання, "у результаті Україна втратила не тільки туркменський газ, але й основний аргумент у переговорах з "Газпромом" про ціни на російське паливо".

За даними "Комерсанта", у зв'язку з цим у вівторок у Міністерстві палива й енергетики відбулося екстрене засідання робочої групи з переговорів з "Газпромом".

У засіданні взяли участь міністр палива й енергетики Іван Плачков, заступник керівника робочої групи Віталій Гайдук і голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко.

"Головною темою обговорення була укладена середньострокова угода між ВАТ "Газпром" і дочірньою компанією національної холдингової компанії "Узбекнефтегаз" – "Узтрансгаз",– заявили в прес-службі Мінпаливенерго.

За словами одного з учасників наради, "усі були надзвичайно засмучені тим, що відбувається, припускаючи, що Україні доведеться домовлятися з ВАТ "Газпром" на його умовах".

Директор Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін називає угоду між Росією й Узбекистаном "повним провалом у переговорному процесі із середньоазіатськими постачальниками природного газу".

"Тепер Україна не тільки не зможе вести переговори про збільшення закупівель туркменського газу, але й сама буде змушена знизити обсяг закупівлі в Туркменії до 24 мільярдів кубометрів, оскільки трубопровідна система Узбекистану буде транспортувати в наступному році додаткові 8 мільярдів кубометрів туркменського газу для ВАТ "Газпром", - сказав він.

Як повідомили у прес-службі ВАТ "Газпрому", у підписаній угоді "Газпром" законтрактував до 2010 року всі потужності газотранспортної системи Узбекистану, що залишаються вільними після її завантаження експортними обсягами узбецького газу й обсягами газу на технологічні нестатки.

Як відомо, раніше Івченко заявив про заплановане підписання з Туркменією довгострокової угоди про постачання туркменського газу в Україну.

За словами Івченка, договір передбачає закупівлю 60 млрд кубометрів туркменського газу на рік протягом найближчих 30 років, починаючи з 2007 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування