Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українці все більше розчаровуються у владі

Середа, 28 вересня 2005, 12:48

Майже половина українців вважають, все, що відбувається на сьогоднішній день в Україні, іде в неправильному напрямі.

Такі результати всеукраїнського опитування, проведеного "Українським демократичним колом" на замовлення Інституту політики.

Діями влади невдоволені 47% українців, 19% вважають, що події розвиваються у правильному напрямку, 33%– вагались з відповіддю.

Аналогічна тенденція спостерігається в оцінках розвитку ситуації у місцях проживання опитаних - у вересні 48% українців вважали, у цілому все, що відбувається на сьогоднішній день там, де вони живуть, іде в неправильному напрямі.

Соціологи відзначають, що у вересні порівняно з червнем кількість тих, хто негативно оцінював ситуацію в країні, суттєво збільшилась: у червні третина опитаних (34%) вважала, що ситуація розвивається у неправильному напрямі, 30% - у правильному напрямі.

Голова експертної ради УДК Сергій Макєєв вважає, що "висока хвиля сподівань громадян на нову українську владу, що піднялася в ході президентських виборів минулого року, помітно пішла на спад".

"На цей досить-таки об’єктивний процес нашаровується конфлікт всередині політичної еліти, якій довірено владу, і розчарування громадян прискорюється", - додав він.

У випадку, якби зараз проходили б президентські вибори, а серед кандидатів – тільки Віктор Янукович і Віктор Ющенко, то за Віктора Ющенка проголосувало б 40%, а за Віктора Януковича – 26%. Варто зазначити, що у червні за Віктора Ющенка були готові проголосувати 48%, а за Віктора Януковича – 24%.

У вересні в порівнянні з червнем спостерігається зниження рівня очікувань від результатів виборів до Верховної Ради. Чверть опитаних у вересні (24%) очікує змін на краще у своєму житті після парламентських виборів (не очікує змін 25%, очікує погіршення – 14%, вагались з відповіддю – 36%).

Водночас про свою готовність брати участь у парламентських виборах 2006 року заявило 70% опитаних.

Переважна частина українців (67%) переконана, що президент повинен, насамперед, забезпечувати прозорість і чесність виборів.

Опитування проводилося 9-15 вересня. За місцем проживання опитано 1000 респондентів віком від 18 років. Статистична похибка вибірки з вірогідністю 0,95 не перевищує 4%.

Інститут політики очолює екс-віце-прем'єр Микола Томенко, який є членом команди Юлії Тимошенко.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування