На ЧАЕС знайшли ядерне паливо, яке не встигли винести 10 років тому

Середа, 28 вересня 2005, 12:56

Генеральний директор ДСП “Чорнобильска АЕС” Ігор Грамоткін заявляє про знайдені докази крадіжки свіжого ядерного палива на ЧАЕС у 1995 році.

Про це сказано у повідомленні прес-служби Міністерства з надзвичайних ситуацій у середу.

“24 вересня цього року внаслідок планових заходів у локальній зоні об‘єкта “Укриття” було виявлено поліетиленовий мішок, у якому знаходилось 13 трубок та один 10-сантиметровий відрізок, дуже схожі на фрагменти ТВЕЛів із ядерним паливом", - цитує Грамоткіна прес-служба.

За його словами, зараз проводиться ідентифікація, а також первинна та експертна оцінка знахідки, правоохоронці продовжують розслідування.

Прес-служба також нагадує, що у 1995 році на ЧАЕС було виявлено крадіжку свіжого ядерного палива. Як встановило слідство, яке провадила СБУ, воно було викрадене із розвіски свіжого ядерного палива у центральному залі четвертого аварійного енергоблоку.

За інформацією прес-служби, частину викраденого палива "повернули, винні постали перед судом і були засуджені, решта викраденого перебувала у розшуку".

Як йдеться у повідомленні, приміщення розвіски свіжого палива, будівлю реакторного відділення, а також локальну зону об‘єкта “Укриття” і головний корпус "взяли під особливий нагляд: було встановлене додаткове обладнання, яке дозволяло виявляти радіоактивні речовини".

"Можливо, саме вжиті заходи й призвели до того, що решту викраденого ядерного палива не вдалося винести за межі локальної зони об‘єкта “Укриття”, - сказано у повідомленні.

За словами Грамоткіна, події, які відбулися 24 вересня ЧАЕС, "яскраво свідчать про те, що на ЧАЕС створена система заходів, яка повністю виключає можливість несанкціонованого вилучення ядерних матеріалів із території Чорнобильської атомної електростанції".

"Ця система включає в себе комплекс як організаційних, так і технічних заходів, із радіаційного контролю, забезпечення ядерної безпеки, фізичного контролю та фізичного захисту об‘єкта Чорнобильська АЕС", - сказав він.

За словами Грамоткіна, ЧАЕС, "виконуючи усі міжнародні зобов‘язання та домовленості, проінформувала усі компетентні органи щодо даного випадку".

"Системи працюють ефективно, успішно, і ніяких підстав для занепокоєння немає”, - сказано у повідомленні.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування