Піскун хоче закрити справу Гонгадзе, щоб встигнути відзвітуватися

Четвер, 29 вересня 2005, 13:33

Адвокат Андрій Федур і представник Лесі Гонгадзе Сергій Головатий заявляють, що Генпрокуратура намагається якомога швидше закрити справу Гонгадзе, незважаючи на те, що по цій справі "залишилося дуже багато питань".

Як заявив у четвер на прес-конференції Федур, за версією Генпрокуратури, убивство Гонгадзе повністю розкрите, "установлений замовник, організатор і безпосередні виконавці".

Однак, за словами Федура, відповідно до офіційної версії ГПУ, викладеної в офіційних документах, виконавцем злочину є "один зниклий генерал і кілька міліціонерів, частина з яких затримана, а частина перебуває на волі".

Федур обурився з приводу того, що зараз Генпрокуратура офіційно попередила Лесю Гонгадзе про те, що до 30 вересня вона має закінчити ознайомлення з матеріалами справи, а в іншому випадку ці матеріали будуть направлені до суду без її ознайомлення.

"Все це відбувається на тлі того, що ГПУ всіляко перешкоджає доступу представників Лесі Гонгадзе до матеріалів справи", - заявив адвокат.

Федур вважає таку поспішність із закриттям справи не випадковою, оскільки, за його словами, 3 жовтня Святослав Піскун буде виступати зі звітом у Страсбурзі, а 5 жовтня там же буде виступати Володимир Литвин.

Головатий також заявляє, що "до 30 вересня в країні відбувається суцільне зачищення в справі Гонгадзе". За його словами, справа Гонгадзе "було бомбою уповільненої дії, а ґніт виявився в руках тих, хто дав санкцію на звіт парламентської комісії, очолюваної Григорієм Омельченком".

При цьому Головатий заявив, що це був не звіт: "Те, що прочитав Омельченко - це його особиста думка як народного депутата". За словами Головатого, перед звітом члени парламентської комісії не засідали й не погоджували текст виступу Омельченка.

"Всі учасники цього процесу, починаючи з Піскуна, продовжуючи Олександром Морозом і Григорієм Омельченком, законсервували ситуацію в черговий раз: вони взяли трилітрову банку, яку начинили фаршем - суперечливим слідством і матеріалами експертиз, кришку в цій банці закрив Омельченко й Литвин, розпустивши комісію", - відзначив депутат.

"Мене не влаштовує в цій справі все. Цю справу намагаються поховати раз і назавжди", - додав він. За словами Головатого, ГПУ в ході розслідування справи Гонгадзе постійно міняла свої версії, зокрема, щодо причин смерті журналіста.

За його словами, зокрема, спочатку ГПУ стверджувала, що відсікання голови Гонгадзе було передсмертним, а потім почала стверджувати, що відсікання голови було посмертним, а смерть наступила в результаті удушення ременем, але при цьому слідство вважає, що до загиблого катування не застосовувалися.

Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування