Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бжезинський попереджає про можливу зраду Майдану

П'ятниця, 30 вересня 2005, 09:56

Колишній радник з питань національної безпеки США Збігнєв Бжезинський висловив занепокоєння, що меморандум, підписаний президентом Віктором Ющенком та лідером Партії регіонів Віктором Януковичем, може містити у собі гарантії амністії порушникам виборчого закону.

Про це він заявив під час виступу на конференції у Вашингтоні під назвою “Україна на шляху до зрілої національної державності”, повідомляє радіо "Свобода".

На думку Бжезинського, такі амністії будуть зрадою тих, хто захищав свій голос на Майдані.

Він також вважає, що "взаємні обвинувачення лідерів Помаранчевої революції призводять до дискредитації політичного керівництва України у світі та деморалізують українську громадськість."

Бжезинський назвав протистояння між таборами Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко самогубчим та закликав їх об’єднатися заради майбутнього держави.

Тим часом на конференції також обговорювали економічне становище України та перспективи її членства в ЄС та НАТО.

Майже чотирикратне скорочення темпів економічного зростання в Україні цього року дослідник Фонду Карнегі Андерс Oслунд назвав безпрецедентним.

Головною його причиною він називає політику тотальної реприватизації, запроваджену попереднім урядом під керівництвом Юлії Тимошенко.

Водночас про підвищення ціни на російські енергоносії згадав сенатор Річард Лугар. Він висловив занепокоєння, що це може викликати серйозну економічну кризу в Україні вже на початку наступного року.

Лугар також відзначив відсутність прогресу з низки пріоритетних питань українсько-американських відносин.

А про членство України у НАТО та ЄС, за словами Лугара, "говорять зараз у Вашингтоні хіба що в академічних колах."

Дискусія про перспективи євроатлантичної інтеграції України засвідчила, що навіть серед американських дослідників переважають сьогодні песимістичні оцінки українських перспектив.

Один із провідних західних експертів з питань відносин України та НАТО Джеймс Шерр також розкритикував українське керівництво за небажання проводити активну просвітницьку кампанію у суспільстві щодо переваг для України від членства в НАТО.

На його думку, президент України помиляється, якщо вважає, що альянс сам буде займатися власною популяризацією серед українців.

Помаранчеву революцію американські учасники згадували вже частіше як символ, який повинен нагадати українській владі про її минулорічні зобов’язання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування