Литвин хоче, щоб у опозиції було поняття

П'ятниця, 30 вересня 2005, 14:39

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що спочатку необхідно визначитися з поняттям, що є опозиція, а потім на законодавчому рівні встановлювати її права.

Виступаючи у п’ятницю на зібранні лідерів Північноєвропейських і Балтійських країн у Києві, Литвин сказав, що для України проблема цивілізованого існування опозиції є важливою.

За його словами, можна ухвалити закон, але він не матиме під собою реальну основу, поки в Україні не визначаться, як вони розуміють поняття – опозиція.

"Якщо людей нічого не розділяє: в програмних засадах, у політичних установках, у політичних діях, але ця людина не має можливості бути у владі, або витиснута із влади в силу різних обставин – то чи варто говорити, що це опозиція?", - зазначив Литвин.

На його думку, опозиція – "це ті політичні сили, які ведуть відмінну від офіційного курсу політику, які офіційно заявляють, що у них є інше бачення, альтернативна позиція, і після того позиціонують себе як опозиція".

"Я скажу відверто, що у нас, якщо подивитися з наближенням парламентських виборів, всі захочуть бути в опозиції, бо це завжди вигідно, особливо з урахуванням того, що нам необхідно приймати непопулярні рішення і здійснювати непопулярні кроки”, - сказав спікер.

Тому, за його словами, в даному разі, якщо говорити про опозицію, "то класичною опозицією у нас може бути Комуністична партія України".

При цьому Литвин додав, що лише комуністи принципово не голосують за уряд, його програму і пропонують своє бачення, яке кардинальним чином відрізняється від програмних засад, запропонованих владою.

Литвин, водночас, підкреслив, що необхідно працювати над законодавчим забезпеченням діяльності опозиції. На думку спікера, в законі про політичні партії мають бути чітко визначені права опозиції.

Він також висловив думку, що окремий закон про опозицію буде відірваний від реального політичного життя.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування