Янукович обігнав Ющенка і Тимошенко, а Литвина люблять найбільше

Вівторок, 11 жовтня 2005, 18:12

Сім партій подолали б 3% бар'єр і пройшли у Верховну Раду, якби вибори відбулися наприкінці вересня.

У голосуванні готові взяти участь 70% виборців, показує соціологічне опитування, проведене Київським міжнародним інститутом соціології.

Серед лідерів передвиборчого рейтингу Партія регіонів (за партію готові проголосувати 20,9% опитаних респондентів), "Народний союз Наша Україна" (20,1%), Блок Юлії Тимошенко (19,5%)

Комуністична партія України, згідно з даними опитування, одержала б у вересні 9,5% голосів виборців, Соціалістична партія - 6,6%, Народна партія - 4,6%, Прогресивна соціалістична партія - 3,5%.

Як відзначив президент КМІС Валерій Хмелько, "усе ще має місце особливість розподілу України за політичними переконаннями". "Західно-північна частина традиційно підтримує НСНУ і БЮТ, а східно-південна - Партію регіонів, - повідомив соціолог.

Разом з тим, за його словами, "Наша Україна" мала своїх прихильників і на півдні. Але за останній місяць втратила їх не тільки в південному регіоні, але і на Заході. Тут кількість прихильників скоротилося на 14,5%".

Опитування також показало зростання не тільки симпатій до БЮТ, але й збільшення вдвічі кількості тих, хто заздалегідь не хоче брати участь у виборах, підкреслив Хмелько.

Серед політичних діячів, яким найбільше довіряють українці - спікер Верховної Ради Володимир Литвин (йому довіряють 37,8% респондентів) і президент країни Віктор Ющенко (37,4%). За останній місяць покращилося ставлення до прем'єр-міністра Юрія Єханурова і погіршилося до Юлії Тимошенко й особливо до Петра Порошенка.

"Ставлення респондентів до вересневих політичних подій таке: 40% вірять Олександру Зінченку, який обвинуватив у корупції Петра Порошенка, Олександра Третьякова і Миколу Мартиненка. 36% не вірять жодній стороні. 47% українців вважають правильним рішення президента відправити у відставку і Порошенка, і Тимошенко" - підсумував Валерій Хмелько.

Опитування проводилося 18-25 вересня, опитано понад 2000 респондентів у всіх регіонах країни.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування