Антимонополісти знайшли монополістів на нафтовому ринку

Вівторок, 11 жовтня 2005, 18:23

Антимонопольний комітет України звинуватив нафтові компанії "ТНК-ВР Україна" й "Укртатнафта" у порушенні конкуренції на ринку.

На думку перевіряючих антимонопольного комітету, частка торгового дому "ТНК-Україна" на оптовому ринку пального перевищує 40%.

За даними відомства, в 2004 році компанія реалізувала понад 1,8 млн. тонни бензину, а його споживання в Україні склало 4,56 млн. тонн.

Однак, як повідомляє "Економіка", ці дані трохи розходяться з офіційною статистикою.

Зв даними Мінтопенерго, торговий дім "ТНК-Україна" реалізував лише 1,35 млн. тонн бензину, або близько 29% ринку. Відповідно до законодавства України, компанія займає монопольне положення, якщо її частка в сегменті перевищує 35%.

За даними АМК, сьогодні нафтозаводи "ЛіНОС" й "Укртатнафта" спільно займають близько 60% ринку. Причому Кременчуцький завод розрахований на переробку близько 18 млн. тонн сировини на рік, а Лисичанський - на 16 млн. тонн. У той же час продуктивність всіх вітчизняних заводів становить близько 50 млн. тонн на рік.

В АМК стверджують, що "ЛіНОС" й "Укртатнафта" не надали відомству жодних доказів конкурентної боротьби між собою.

На підставі вищевикладеного антимонопольний комітет визнав положення згаданих компаній монопольним. Поки комітет не передбачив жодних штрафних санкцій для нафтовиків, однак Костусєв заявив, що підприємства мають прийняти рішення АМКУ до відома й не зловживати надалі своєю сильною позицією на ринку нафтопродуктів.

На думку аналітиків видання, у сформованих умовах, коли три із шести українських НПЗ - Одеський, Дрогобицький і Херсонський - зупинені, частки гравців, що залишилися на ринку, можуть помітно змінитися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування