Ненависну Ющенку політреформу вже не можна пропустити через референдум

Середа, 12 жовтня 2005, 12:44

Конституційний суд роз'яснив, що зміни в Конституцію, які стосуються конституційного ладу, повинні затверджуватися на всеукраїнському референдумі.

Про це ідеться у рішенні Конституційного суду, оприлюдненому в середу.

Там сказано, що положення частини 3 статті 5 Конституції "право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить винятково народу і не може бути узурповано державою, його органами або посадовими особами", необхідно розуміти так, що тільки народ має право безпосередньо шляхом всеукраїнського референдуму визначати конституційний лад в Україні, що закріплюється Конституцією, а також змінювати конституційний лад внесенням змін в Основний закон у порядку, встановленим його розділом XIII.

Суддя-доповідач по цій справі Павло Євграфов відзначив, що на сьогоднішній день положення статті 5 Конституції суперечить розділові XIII Конституції щодо внесення змін в Основний закон.

Зокрема, даний розділ визначає, що тільки внесення змін у розділ I "Загальні принципи", III "Вибори. Референдум", XIII "Внесення змін у Конституцію України" повинні обов'язково затверджуватися на всеукраїнському референдумі.

Разом з тим, за словами судді, закон про внесення змін у Конституцію, що набирає сили з 1 січня 2006 року, буде дійсним.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування