Російський Литвин хоче того ж, що й Янукович перед виборами

Середа, 12 жовтня 2005, 16:52

Надання офіційного статусу російській мові зміцнить "багатовікові традиції російсько-української двомовності", які склалися в Україні.

Таку думку висловив спікер Ради Федерації Росії Сергій Миронов в інтерв'ю "Інтерфаксу".

За словами Миронова, офіційний статус російської мови також буде сприяти "духовному зближенню наших братніх народів, розвиткові культурних зв'язків, розширенню гармонічних міжнаціональних відносин".

"Вважаю, що питання про розвиток російської мови в Україні, як нам уявляється, має бути вирішене з урахуванням гуманітарних інтересів мільйонів громадян України, які вважають її своєю рідною, або тих, які використовують її в повсякденному житті", - сказав він.

Миронов відзначив, що з майже 48 мільйонів громадян України "росіянами себе вважають 8,3 мільйони або 17 відсотків".

"При цьому російська мова є рідною для майже 30 відсотків українських громадян. Експертні оцінки свідчать про те, що російською мовою постійно спілкується більше половини громадян країни", - сказав він.

На думку спікера Ради Федерації, протягом усього пострадянського періоду "спостерігається процес скорочення сфери застосування" російської мови.

"Скорочується кількість російських шкіл, видань російськомовної літератури і періодики, обмежується застосування російської мови в ЗМІ й освіті. При цьому національне законодавство України забезпечує гарантії безперешкодного вільного розвитку і використання рідної мови у всіх сферах життя", - відзначив Миронов.

Миронов також вважає, що створення єдиного економічного простору Росії, Білорусі, Казахстану й України "буде сприяти їхній інтеграції в європейський економічний простір".

"Справа в тому, що разом буде легше привести національне законодавство у відповідність до міжнародних стандартів", - сказав він.

Відповідаючи на питання, наскільки зараз враховуються інтереси російського бізнесу в Україні, Миронов висловив побажання, щоб в Україні "істотно покращився інвестиційний клімат, щоб іноземні інвестори були впевнені в надійності своїх капіталовкладень".

Говорячи про проблему прикордонної взаємодії Росії й України, Миронов повідомив, що вже найближчим часом очікується підписання міжурядової угоди про порядок перетину російсько-українського державного кордону жителями прикордонних районів Росії і України, що "істотно спрощує цю процедуру і сприятиме активізації прикордонних зв'язків".

"Впевнений, що і російський, і український парламенти зацікавлені в якнайшвидшій ратифікації цього важливого міжнародного акту", - сказав він.

Як відомо, під час передвиборчої кампанії в 2004 році екс-прем’єр Віктор Янукович обіцяв у випадку перемоги надати російській мові статус другої державної.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News