Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Давидович попереджає, що вибори можуть бути зірвані

Середа, 12 жовтня 2005, 18:08

Голова Центрвиборчкому Ярослав Давидович переконаний, що чинний закон про вибори до місцевих органів самоврядування може призвести до зриву виборів.

Таку думку він висловив, виступаючи у середу на парламентських слуханнях: "Децентралізація влади в Україні. Розширення прав місцевого самоврядування".

За словами Давидовича, аналіз закону дає підстави для висновку, що організувати і провести наступні вибори до місцевих органів самоврядування, відповідно до правових засад, неможливо.

"Я жодним чином не перебільшую проблеми, повірте, я пройшов не одну виборчу кампанію, мені довелось працювати не з одним виборчим законом, який, як правило, не відзначався досконалістю, але такої ситуації із законодавчим врегулюванням ще не було", - підкреслив голова ЦВК.

За його словами, цей закон не адаптований до чинної системи законодавства, в тому числі і в сфері виборів. Концептуально він в багатьох випадках не лише не вписується в ті процедури, які будуть здійснюватись на виборах до парламенту, а й передбачає їх зовсім інше регулювання. Багато положень суперечать один одному, підкреслив Давидович.

Також, за його словами, в цьому законі не врахована така особливість, що він проводитиметься одночасно з виборами до Верховної Ради. Закон, зазначив Давидович, містить серйозні прогалини у врегулюванні певних стадій виборчих процедур.

Низка його положень є непродуманими і не відповідає сьогоднішнім правовим реаліям. Закон про вибори до місцевих органів самоврядування не враховує уроки проведених президентських виборів 2004 року, впевнений голова ЦВК.

В багатьох його положеннях, підкреслив Давидович, запрограмовані серйозні виборчі конфлікти, вирішення яких потребуватиме колосальних зусиль як виборчих комісій, так і судів.

Як приклад він навів те, що закон про вибори до місцевих органів самоврядування пропонує зовсім іншу систему формування списків виборців. При цьому він ще раз нагадав, що вибори до Верховної Ради та місцеві вибори проводитимуться в один день, і якщо закон не буде змінено, то комісії, які проводитимуть вибори і до парламенту, і до місцевих органів самоврядування, змушені будуть користуватися двома різними списками, що, на думку ЦВК, є абсурдним.

Водночас депутат Юрій Ключковський у своєму виступі також висловив думку, що чинний закон про вибори до органів місцевого самоврядування може зірвати виборчий процес. Він сказав, що регулювання процедур є суттєво неповним і суперечливим.

Разом з тим він висловився проти пропорційної системи обрання депутатів до обласних та районних рад за єдиними партійними списками, сказавши, що це суперечить 140-й статті Конституції України.

Як відомо, 6 квітня 2004 року Верховна Рада ухвалила закон про вибори до органів місцевого самоврядування, який передбачає вибори депутатів міських та обласних рад на пропорційній основі, а до сільських та селищних рад – на мажоритарній. Бар'єр для пропорційної системи становить 3%. За це рішення проголосували 266 із 323 депутатів.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...