Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Німеччина не буде адвокатом надій України?

Четвер, 13 жовтня 2005, 10:46

Новий канцлер Німеччини Ангела Меркель не буде інспіратором вступу України до Євросоюзу, але політика Німеччини щодо України буде прагматичніша.

Таку думку в коментарі Бі-Бі-Сі висловив професор вільного Берлінського університету Богдан Осадчук.

Він нагадав, що Меркель була великим противником прийняття Туреччини до Європейського Союзу.

"А це означає, що якщо вона так проти Туреччини настроєна, то вона не може бути адвокатом українських аспірацій. Тут треба бути дуже обережним. Одне, що можна очікувати - це що не буде русофільства, як за Шредера. Будуть більш ділові стосунки між Берліном і Києвом", - зазначив професор.

"Але щоб Німеччина стала адвокатом євронадій України - це абсолютно передчасно. До речі, не знаємо, хто буде міністром закордонних справ, а від цього теж буде багато залежати", - додав Осадчук.

Говорячи про Ґюнтера Фергойґена, який є серед претендентів на посаду міністра закордонних справ Німеччини, Осадчук сказав, що "він, очевидно, не був таким гарячим прихильником приєдання України, але, з другого боку, він не є антиукраїнським".

"Коли б він став міністром, можна би почати з ним діловий діалог на ту тему", - зазначив експерт.

Серед проукраїнських лобістів професор назвав Фолькера Рюе, але відзначив, що зараз той усунувся від політики.

На питання, як би німці відповіли на запитання "Кого б ви радше бачили в складі ЄС - Туреччину чи Україну?", Осадчук припустив, що "відповідь би була - ані одних, ані інших".

"Себто є дуже сильний німецький егоїзм - захист власних інтересів і страх, що подальше розширення Європейського Союзу може негативно позначитися на життєвому рівні німців, і що сюди можуть масово прибути дешеві робітники - чи то з Туреччини, чи з України,- які можуть скласти невигідну конкуренцію", - сказав професор.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування