Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Конституційний Суд розкрив махінації Кучми

Четвер, 13 жовтня 2005, 11:23

Конституційний Суд визнав неконституційною передачу акціонерній компанії "Нафтогаз України" 43,054% акцій нафтопереробних заводів "Укртатнафта" і 25% "Нафтопереробного комплексу "Галичина".

Про це в четвер повідомляють "Українські новини".

Зокрема КС ухвалив: "Визнати не відповідним Конституції України положення указу президента "про заходи щодо підвищення ефективності управління нафтовою галуззю" від 16 липня 2004 року №814 (зі змінами, внесеними відповідно до указу президента України від 14 вересня 2004 року №1087)".

Положення указу президента втрачають силу з дня прийняття КС цього рішення.

Рішення КС є обов'язковим для виконання на території України, остаточним і оскарженню не підлягає.

Як повідомляє агентство, КС прийняв це рішення 5 жовтня, голосувало 13 суддів: 10 - проголосували "за", 3 - "проти".

Раніше 52 депутати Верховної Ради просили КС визнати цю передачу не відповідною Конституції.

На думку депутатів, цей указ - акт безпосереднього розпорядження об'єктами держвласності, оскільки суть указу у вилученні у конкретних господарчих об'єктів пакетів акцій, що знаходяться у власності держави, і передачі цих пакетів "Нафтогазу України".

Відповідно до Конституції, таке управління об'єктами держвласності належить до повноважень Кабінету міністрів і подібні дії не входять у компетенцію президента.

14 вересня 2004 року Леонід Кучма, який на той час обіймав посаду президента, скасував своє попереднє доручення про передачу державних 43,054% "Укртатнафті" і 25% "Галичини" у статутний фонд "Укрнафти" і доручив передати їх в УФ "Нафтогазу України".

Раніше, 16 липня 2004 року Кучма підписав указ "Про заходи для підвищення ефективності управління нафтовою галуззю", а 21 липня доручив внести в УФ "Укрнафти" держпакети акцій "Укртатнафти" і "Галичини".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування