Кияни люблять Тимошенко більше за Ющенка і готові йти на Майдан

Четвер, 13 жовтня 2005, 13:59

Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі, найбільше голосів у Києві зібрав би Блок Юлії Тимошенко.

Про це свідчать результати опитування жителів Києва, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” та фірмою “Юкрейніан соціолоджі сервіс”.

Згідно з результатами, за БЮТ проголосували б 26,8% киян.

Далі за кількістю набраних голосів ідуть "Народний Союз Наша Україна” (на чолі з Романом Безсмертним і Юрієм Єхануровим) — 9,4%, Народна партія Володимира Литвина — 7,6%, Соціалістична партія України Олександра Мороза — 5,5% і Партія регіонів України (5,1%).

Близька до подолання 3% бар’єру у столиці й Комуністична партія України Петра Симоненка — 2,7%.

Решта партій у столиці не набирають більше 2%. Зокрема Партiя промисловцiв i пiдприємцiв Анатолія Кінаха набрала б 1,7% голосів, Партія зелених В’ячеслава Кононова – 1,5% голосів, партія "Пора" на чолі з Владиславом Каськівим – 1,4% голосів, Українська народна партія Юрія Костенка – 1,3% голосів, СДПУ(о) Віктора Медведчука – 1% голосів.

Значна частина киян з вибором не визначилася — 30,5%. Проти всіх готові проголосувати 1,2% киян.

В цілому 65% жителів столиці збираються брати участь у майбутніх парламентських виборах.

Найбільшу впевненість у своєму виборі кияни висловили щодо БЮТу, за який “обов’язково” готові проголосувати 22% столичних виборців; остаточність вибору киян на тому ж рівні “обов’язковості” щодо інших партій значно менша: 9% щодо НСНУ, 6% щодо НПУ, 5% щодо Партії регіонів України, 3% щодо КПУ.

У разі утворення блоків навколо найбільш популярних лідерів, ці блоки, якби вибори проходили у першу неділю жовтня 2005 року, дістали б у Києві такі результати: БЮТ — 30,1%, блок Віктора Ющенка — 19,0%, блок Володимира Литвина – 9.7%, блок Віктора Януковича — 5,4%, СПУ Олександра Мороза — 4,7%. Значна частина киян – 23% — з голосуванням за блоки не визначилася.

Серед опитаних киян 48% відповіли, що особисто брали участь у мітингах і демонстраціях під час подій Помаранчевої революції. Якщо у місті відбудуться мітинги і демонстрації протесту, нині у них готові узяти участь 24% киян, 42% — ні, решта вагається. При цьому 22% киян готові вийти на Майдан за Тимошенко, 12% — за Ющенка, 41% — ні за кого взагалі і ще 22% певної відповіді не дали.

На думку киян, найбільше відповідає ідеалам Майдану діяльність Тимошенко (41%), Ющенка (24%), Юрія Луценка (22.5%), Миколи Томенка (20%) та Олександра Зінченка (19%).

Третина киян (36%) відповіла, що таких або немає взагалі (17%), або не змогли визначити певної кандидатури (19%).

Думки киян щодо того, “хто зрадив ідеалам Майдану”, розійшлися: 25,5% звинувачують Ющенка, 6% — Тимошенко, 24% — обох, а 22% вважають, що ніхто не винний, так склалися обставини (ще 22% певної відповіді не дали).

Опитування проводилося” 1–9 жовтня 2005 року. Методом особистого інтерв’ю опитано 1000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення столиці України віком від 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,5%.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News