ЮЩЕНКО ЗВІЛЬНИВ ПІСКУНА. ТОЙ СКАЗАВ, ЩО ЦЕ НОРМАЛЬНО

П'ятниця, 14 жовтня 2005, 12:20

Президент Віктор Ющенко звільнив Святослава Піскуна з посади генпрокурора.

Як заявив голова секретаріату президента Олег Рибачук, Ющенко підписав указ у п’ятницю близько 11 години.

Відповідаючи на запитання щодо причин звільнення Піскуна з посади генпрокурора, Рибачук зазначив, що "причин для звільнення генпрокурора більш ніж достатньо". В той же час він зазначив, що про них повідомить президент.

Рибачук сказав, що "ми, напевно, уберегли Піскуна від того, щоб він не відкрив на себе сам справу, і за день її не розслідував і сам себе не посадив, бо він дуже збуджений останніми днями".

Рибачук назвав звільнення президентом Піскуна з посади генпрокурора як "нормальний вчасний крок".

Глава секретаріату президента також зазначив, що ним були проведені консультації із відомими і професійними юристами щодо можливості чи неможливості звільнення президентом генерального прокурора. За його словами, юристи сказали, що таке звільнення можливе, і навіть "розписалися під документом".

На запитання журналістів про те, що Піскун обіцяв звернутися до суду в разі його звільнення, Рибачук зазначив, що Піскун також "обіцяв справу Гонгадзе розкрити".

За його словами, Піскун як громадянин України має право звернутися до суду. "Ми навіть можемо здогадуватися, в який саме суд", - підкреслив Рибачук. Він побажав Піскуну "успіху у цій нелегкій справі".

Рибачук вважає рішення президента України про звільнення Піскуна "юридично бездоганним" і зазначив, що в разі розгляду цього питання в суді "воно буде вигране" президентом України.

Рибачук відмовився сказати, хто може замінити на посаді генерального прокурора України Піскуна, зазначивши, що це рішення буде за президентом України.

У свою чергу, Святослав Піскун на запитання про свою відставку лише розвів руками. "Ну, це нормально. Підписав, значить підписав", - сказав Піскун на нараді в Генпрокуратурі, повідомляє 5 канал.

Водночас напередодні Піскун заявляв, що у разі свого звільнення оскаржуватиме рішення президента через суд. Як відомо, Піскун був звільнений з посади в 2003 році Леонідом Кучмою і поновлений на посаді у 2004 Печерським судом.

Згідно зі статтею 122 Конституції, генпрокурор призначається на посаду за згодою Верховної Ради та звільняється з посади президентом. Верховна Рада може висловити недовіру генеральному прокуророві України, що має наслідком його відставку з посади.

Відповідно до закону про прокуратуру, генпрокурор може бути звільнений у випадку висловлення йому недовіри Верховною Радою, закінчення терміну, на який він призначений, неможливості виконувати обов'язки за станом здоров'я, порушення вимоги щодо сумісництва, вступу в силу обвинувального вироку щодо нього, припинення його громадянства, подачі заяви про звільнення з посади за власним бажанням.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...