Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Батьки "темників" скаржаться на утиски ЗМІ

П'ятниця, 14 жовтня 2005, 17:17

СДПУ(о) звертається до української і європейської громадськості із закликом звернути увагу на погіршення у країні ситуації по забезпеченню свободи слова напередодні парламентських виборів 2006 року.

Про це йдеться у заяві СДПУ(о), розповсюдженій її прес-службою у п’ятницю.

"Факти свідчать про загрозу значного посилення політичного втручання у діяльність засобів масової інформації, що може мати далекосяжні негативні наслідки безпосередньо під час виборів", - йдеться у заяві.

Як стверджує СДПУ(о), ще до початку передвиборчої кампанії деякі ЗМІ "відчули на собі тиск влади", зокрема, телеканали ТЕТ, КРТ та НТН. "Нині під загрозою знаходиться діяльність ТРК "Україна", - зазначають ексдеки.

На думку СДПУ(о), "тиск на ТРК "Україна" здійснюється під приводом того, що ця компанія, мовляв, забагато уваги приділяє російській мові".

"У такий спосіб нинішня влада підкреслює свою зневагу до мовних прав мешканців Південного та Східного регіонів. Тим самим влада також відверто нехтує вимогами ратифікованої Україною Європейської хартії регіональних мов або мов меншин та провокує подальшу політизацію мовного питання", - сказано у заяві.

СДПУ(о) також хвилює "і доля Першого національного телеканалу, ситуація на якому вкрай дестабілізована й перебуває на межі цілковитого хаосу".

За словами есдеків, ухвалений закон про вибори депутатів, що стосується ЗМІ, "створює умови для значного посилення тиску на ЗМІ з боку провладних сил в період виборів".

"Змінити ситуацію ми можемо лише спільними діями в парламенті та суспільстві. Ми закликаємо всі політичні сили сприяти вирішенню цієї дуже важливої проблеми", - заявляє СДПУ(о).

Есдеки вважають, що держава має запровадити мораторій на перевірку ЗМІ у період передвиборчої кампанії, заборонити ротацію керівництва міських та районних газет, що перебувають у державній чи муніципальній власності та прискорити процес створення суспільного телебачення.

СДПУ(о) також наголошує на встановленні "провладними силами політичного монопольного контролю діяльності Національної ради з питань телебачення та радіомовлення", в наслідок чого "умови для проведення чесних і конкурентних виборів в Україні поставлено під сумнів".

СДПУ(о) вимагає звільнення нинішнього керівництва Нацради, що є "єдиним морально прийнятним виходом з ситуації, що склалася сьогодні в медіасфері України".

Як відомо, перші "темники" з’явилися у ЗМІ, які вважалися підконтрольними СДПУ(о) і стосувались діяльності партії.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...