Єлизавета ІІ вручить Ющенку премію

Понеділок, 17 жовтня 2005, 09:56

Королева Британії Єлизавета ІІ вручить президенту Віктору Ющенку премію Четем Хаусу.

Український політик стане першим лауреатом цієї нагороди, яка відтепер присуджуватиметься щороку за видатні внески у покращення міжнародних відносин, повідомляє ВВС.

Як зазнається на сайті Четем Хаусу, "пан Ющенко продемонстрував велику мужність і вправність у забезпеченні мирного характеру політичних перетворень в Україні (під час Помаранчевої революції)".

На думку директора Королівського інституту, "гнучкість Віктора Ющенка у налагодженні відносин з іншими державами забезпечила впевненість у тім, що Україна, яка є ключовою країною Східної Європи і найважливішим західним сусідом Росії, не стала причиною серйозних ускладнень у відносинах між Росією і Західною Європою."

Газета "Файненшл Таймс" у понеділок опублікувала статтю під заголовком: "Лаври Віктора".

"Це не нобелівська премія, тим не менш мати премію Чатам Хаус - велика честь, і можна лише привітати її відбірковий комітет з визначенням достойного переможця - президента України Віктора Ющенка", - йдеться у виданні.

Водночас газета зазначає, що "коаліція Ющенко-Тимошенко і надалі становить найкращий для України шанс на формування реформістського, орієнтованого на Захід уряду."

Часопис пише, що розходження з Юлію Тимошенко виникли у засадничому питанні щодо того, як собі дати раду з тими, хто отримував найбільший зиск від старого режиму.

"Пані Тимошенко прагне широкомасштабного перегляду непрозорих приватизаційних оборудок, укладених у добу Кучми. Натомість пан Ющенко вважає, що шкода від такої політики для інвестиційного клімату перебільшить зиск від неї. Він хоче обмежитися декількома справами і просуватися далі на шляху економічної модернізації. І в цьому пан Ющенко правий", - зазначає "Файненшіал Таймс".

Планується, що в ході візиту Ющенко зустрінеться з прем'єр-міністром Великобританії Тоні Блером.

На зустрічі вони мають обговорити підготовку до саміту Україна-ЄС, який пройде в Києві 1 грудня.

Також у ході візиту Ющенко зустрінеться з представниками бізнес-кіл Великобританії і з представниками української діаспори.

У подорожі Ющенко супроводжує його дружина, міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, міністр економіки Арсеній Яценюк, помічник президента Андрій Кислинський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування