Політологи назвали кандидатів на місце Піскуна

Понеділок, 17 жовтня 2005, 12:18

Політологи вважають, що можливими кандидатурами на посаду генпрокурора президент Віктор Ющенко може запропонувати депутатів Володимира Стретовича, Юрія Кармазіна, Володимира Мойсика або Григорія Омельченка.

Разом з тим, вони вважають, що в цих кандидатур мало шансів набрати 226 голосів через їх чітку політичну приналежність, повідомляють "Українські новини".

"Вони просто асоціюються або з конкретними політиками, або політичними силами", - сказав голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Із цих чотирьох керівник Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає найбільш високими шанси Стретовича, але експерт не думає, що він буде стопроцентно представлений президентом на цю посаду.

Фесенко допускає, що гарною кандидатурою могла би стати заступник генпрокурора Тетяна Корнякова. На його думку, кожен із заступників міг би зайняти цю посаду. "У принципі, майже кожен заступник міг би розглядатися", - сказав він.

За прогнозом керівника соціологічної служби "Український барометр" Віктора Небоженка, очолити Генпрокуратуру може хтось із обласних прокурорів.

Політологи сходяться в тому, що згоду Ради на призначення одержить тільки та кандидатура, яка буде політично нейтральною. Разом з тим, вони не можуть назвати такого прізвища.

"Більше шансів у кандидатури, яка не пов'язана з тим чи іншим політичним угрупованням або бізнес-кланом. Це хтось або із прокурорського, або із суддівського корпусу, але таких кандидатур також практично немає", - сказав Фесенко.

"Це можуть бути несподівані фігури, до яких у парламенту не буде претензій і зачіпок", - сказав Карасьов.

Політолог Кость Бондаренко допускає, що президент може запропонувати таку кандидатуру, яка не називається серед фаворитів, і при цьому він буде керуватися особистою відданістю цієї людини.

"Президент зробить все, щоб кандидатура була пов'язана не з політикою, а особисто з ним", - сказав Бондаренко.

Як повідомлялося, 14 жовтня Ющенко звільнив генпрокурора Святослава Піскуна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування