Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАТО може стати реальним для України в 2008-му?

Понеділок, 17 жовтня 2005, 13:25

Британський експерт Джеймс Шер не виключає, що Київ може отримати від НАТО запрошення приєднатися до Плану дій щодо членства вже наступного року.

Про це він сказав в інтерв’ю Українській службі Бі-Бі-Сі.

"Це цілком можливо. Але важливим питанням буде, як кожна з країн-членів НАТО оцінює в цілому прогрес України. І не можна сказати, що нинішня політична криза не привернула до себе уваги і не стурбувала НАТО", - зазначив Шер.

"Це потребуватиме великих координаційних зусиль на державному рівні. Рада Національної безпеки та оборони під керівництвом пана Кінаха має почати знову діяти в ефективний та компетентний спосіб", - вважає експерт.

Другий момент, який, за словами експерта, хвилює НАТО, це те, що "процес оборонної реформи нині починає поширюватися на ширше коло відомств, які займаються безпекою, і в Україні має початися огляд силового сектору".

"Якщо Україна дійде до цієї стадії - якщо політична ситуація розвиватиметься позитивно - тоді, гадаю, було б реалістично розраховувати на запрошення до Плану дій щодо членства наступного року", - зазначив Шер.

Він також додав, що Україна "справила б величезне враження на альянс", якби вона підготувала план поступового збільшення військових витрат, який би почав виконуватись за два роки.

Водночас на питання, чи можливо, що Україна може стати членом НАТО в 2008-му році, і президент Ющенко виступатиме на саміті НАТО того ж року як лідер країни-члена альянсу, Шер сказав, що так говорити "небезпечно".

"Небезпека полягає у тому, що двадцять шість окремо взятих членів альянсу мають ухвалювати рішення, спираючись на широке коло критеріїв. Але є ще більш важлива причина - коли хтось уявляє собі дату, вони уявляють, що можуть вже сидіти і нічого не робити. Якщо так станеться, тоді не буде можливості, аби Україна приєдналася до НАТО в 2008-му році", - сказав він.

"Тому треба зараз багато працювати, аби дістатися до наступної сходинки - Плану дій щодо членства. Потім буде огляд прогресу України. Тому автоматичності немає. Потенціал існує, бажання існує, і реалістично було б сказати, що якщо Україна продовжуватиме робити реформи в оборонній галузі і робитиме їх в інших галузях, тоді - якщо припустити, що саме так і буде - дата 2008 рік для ключових членів НАТО стане реалістичною датою", - наголосив Шер.

Що стосується перебування російського чорноморського флоту на території України, то Шер відзначив, що позиція НАТО полягає в тому, що "це двостроннє питання російсько-українських взаємин, і це не є перешкодою для повної інтеграції і навіть членства України в НАТО".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
17:30
Світові продажі Toyota вперше перетнули позначку у 10 мільйонів авто за рік
17:21
відеоУ передмісті Херсона дрони росіян атакували рятувальників: двоє поранених
17:06
фото15 років тюрми отримав російський агент "Лексус", який шпигував на Харківщині
Усі новини...