Турчинов не так ловив Пукача і міг злякати?

Вівторок, 18 жовтня 2005, 14:15

Заступник генпрокурора Віктор Шокін заявляє, що СБУ відмовилася від допомоги Генпрокуратури при затриманні генерала Олексія Пукача в Ізраїлю й таким чином утратила час.

Про це він розповів в інтерв'ю "Сьогодні".

За його словами, 21 або 22 червня екс-глава СБУ Турчинов звернувся в Генпрокуратуру з проханням надати лист для ізраїльської прокуратури про необхідність затримання Пукача. У той же час він відмовився від пропозиції відразу надати ізраїльтянам необхідні докази провини генерала.

Також Шокін стверджує, що до зустрічі з Турчиновим пропонував узяти із собою ці документи Андрієві Кожемякіну, який займався Пукачем в Ізраїлю.

"Пізніше все-таки і до них дійшло, що треба везти документи з доказами провини Пукача, — без цього ізраїльтяни не хочуть його затримувати і взагалі проводити будь-які оперативні заходи. І наш слідчий Роман Шубін у ніч на 24 червня полетів в Ізраїль з цими доказами", - відзначив Шокін.

"У підсумку все одно без нас не обійшлися, але час втратили, а може, і Пукача злякали. От так усе було", - відзначив він.

Шокін також відзначив, що офіційно Генпрокуратура нічого не знала про цю операцію, оскільки жодного офіційного документа зі СБУ про ту поїздку так і не одержала.

"І, до речі, з Ізраїлю теж жодних документів не було — що Пукач там або хоча б це передбачається. Навіть у ході візиту Турчинова були тільки слова...", - додав Шокін.

Шокін скептично поставився до версії про те, що ізраїльтяни все-таки затримували Пукача, але таємно від України "викачали" потрібну інформацію і передали у ФСБ Росії, щоб мати якийсь "гачок" для політеліти України.

"Думаю, що це малоймовірно. Це грубе порушення всіх міжнародних норм, і коли-небудь усе одно це спливло б. Як потім відмиватися?", - сказав Шокін.

Пукач обвинувачується Генпрокуратурою в убивстві журналіста Георгія Гонгадзе. У 2003 році він був узятий під арешт, а потім випущений на волю рішенням суду. Після цього він зник з України. Улітку з'явилася інформація, що Пукач знаходиться в Ізраїлю. Операцію по його затриманні там проводила СБУ, але безрезультатно.

СБУ обвинуватила у зриві операції працівників Генпрокуратури, що злили інформацію про перебування Пукача в ЗМІ.

У той же час міністр внутрішніх справ Юрій Луценко критикував СБУ за невдалу організацію операції.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування