Януковичі не дадуть продати "Криворіжсталь"

Вівторок, 18 жовтня 2005, 14:28

Конкурс з продажу 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь" після постанови парламенту про його недоцільність не має відбутися.

Так вважає виконуючий обов'язки голови спеціальної контрольної комісії з питань приватизації Верховної Ради, член фракції Партії регіонів Людмила Кириченко.

"На мою думку, він не повинен відбутися", - сказала депутат, відповідаючи на питання "Інтерфакс-Україна" про подальшу долю призначеного на 24 жовтня конкурсу з приватизації підприємства.

Як повідомлялося, крім постанов про припинення приватизації "Криворіжсталі" і призупинення інших продажів державних корпоративних прав до формування нового складу Верховної Ради, парламент у вівторок також ухвалив у першому читанні законопроекти про заборону приватизації "Криворіжсталі".

Кириченко підкреслила, що рішення парламенту не вплине на ситуацію у зв'язку з внесенням застави компаніями, які висловили намір брати участь у цьому конкурсі.

"Тому що застава лежить на окремому рахунку - і він як туди прийшов, так звідти і піде", - підкреслила Кириченко, додавши, що гроші, які лежать на цьому окремому рахунку, не використовуються.

Відповідаючи на питання про те, чи можуть компанії, що заявили про свою участь у приватизаційному конкурсі, подати до суду на Фонд держмайна, Кириченко підкреслила, що українське законодавство не передбачає такого, і ці компанії не подадуть до суду на ФДМ.

Відповідаючи на питання про те, чи будуть повернуті 4,26 млрд. консорціуму "Інвестиційно-металургійний союз", заплачені за це підприємство за підсумками приватизаційного конкурсу влітку 2004 року, депутат відзначила, що жодні гроші до остаточного рішення суду нікому не будуть повернуті.

"Сьогодні всі справи щодо приватизації "Криворіжсталі" цими інвесторами, що були на цьому підприємстві, знаходяться в Європейському суді, і рішення по цьому питанню буде в наступному місяці. Я думаю, що ми дуже скоро цієї розв'язки дочекаємося, але це буде законна розв'язка", - сказала Кириченко.

Як відомо, конкурс з продажу "Криворіжсталі" відбудеться 24 жовтня.

ФДМ раніше уклав 12 договорів про конфіденційність з потенційними покупцями, однак, низка з них уже відмовилися від участі в конкурсі, зокрема, ЗАТ "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ, Донецьк) і Evraz Group (Росія).

У понеділок на рахунок ФДМ надійшли застави для участі в конкурсі з продажу "Криворіжсталі" від компаній Mittal Steel Germany GMBH, LLC Smart-Group, "Індустріальна група" (Київ).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування