Єхануров не вважає себе боржником Лукашенка

Вівторок, 18 жовтня 2005, 14:55

Питання "українського боргу" перед Білорусією буде вирішуватися найближчим часом шляхом можливих постачань електроенергії та товарів з України.

Така пропозиція пролунала в Мінську на зустрічі прем'єр-міністрів України та Білорусії, повідомляє у вівторок "Інтерфакс-Україна".

Білоруський прем'єр Сергій Сидорський підкреслив, що "борг існує на рівні 1992 року". "Україна і Білорусія в 2003 році підписали відповідний протокол, визнавши суму в 134 млн. доларів", - заявив він і відзначив, що ця сума може бути компенсована постачаннями електроенергії і товарів з України.

Український прем'єр Юрій Єхануров високо оцінив пропозицію Сидорського щодо врегулюванню даного питання, але в той же час відзначив, що "у нас немає міждержавних боргів - є корпоративні борги, і ми їх обговорювали".

Зі свого боку Сидорський додав: "Ми сьогодні з Юрієм Івановичем (Єхануровим) обговорили цю тему, і ми найближчим часом, як тільки будуть проінформовані президенти, повернемося до цього питання".

За різними оцінками, заборгованість України перед Білорусією складає від 80 млн. до 150 млн. доларів. У той же час, за даними деяких ЗМІ, немає документального підтвердження суми боргу, що виник з початку 90-х років.

Білорусія стверджує, що її підприємства після розвалу СРСР перерахували Україні гроші за випущену, але не поставлену продукцію.

Білорусія ставить у залежність від рішення питання "українського боргу" ратифікацію Договору про держкордони між двома країнами.

Відсутність подібної угоди унеможливлює вступ України в Євросоюз і НАТО.

Також під час зустрічі прем'єр України передав президентові Білорусії Олександру Лукашенку запрошення президента України Віктора Ющенка відвідати Київ.

"Я передав запрошення Віктора Ющенка приїхати на зустріч двох президентів", - сказав Єхануров.

За його словами, передбачається, що зустріч відбудеться до 20-ї річниці чорнобильської катастрофи, що буде відзначатися 26 квітня 2006 року.

Єхануров також повідомив, що президент Білорусії прийняв запрошення і завірив, що зустріч відбудеться.

Також прем'єр повідомив, що в листопаді відбудеться зустріч голови білорусько-української комісії з торгово-економічного співробітництва в новому уряді України. Обов'язки голови комісії буде виконувати перший віце-прем'єр України Станіслав Сташевський.

У той же час Єхануров нагадав, що голови урядів України і Білорусії домовилися зустрічатися один раз у квартал.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News