Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Івченко образився: журналісти не оцінили, хоча Туркменбаші все "м’яко підтвердив"

Вівторок, 18 жовтня 2005, 16:47

Голова "Нафтогазу" Олексій Івченко заявляє, що президент Туркменії підтвердив готовність укласти довготермінову угоду з Україною, попри повідомлення, що весь обсяг газу начебто викуплено Росією.

"В червні президент Ніязов заявив у ефір: так, він підпише з Україною довготермінову угоду. Він мені це пообіцяв. Він і сьогодні від цих слів не відмовляється", - сказав Івченко на прес-конференції у вівторок.

За словами Івченка, який нещодавно повернувся з Ашгабаду, Туркменбаші знову підтвердив готовність, "щоправда, трошки м’якше".

"Він сказав: "Я не відмовляюся, я готовий підписати з Україною довготерміновий договір. Але нам треба розуміти, що труба одна, вона іде через Росію. І я готовий зустрічатися у тристоронньому форматі. Треба ініціювати втрьох, зустрічатися і обговорювати", - переказав Івченко.

За словами Івченка, "треба обговорювати, скільки за тим договором буде брати Росія, а скільки – Україна".

"Оце реальний стан речей, який є. Я вам говорю дослівно, що сказав президент Ніязов", - пояснив він.

Івченко також обурився, що журналісти недооцінили його роль у переговорах щодо можливого укладення такої угоди з Туркменією.

"Чи взагалі колись йшла мова і чи ми наближалися до такого моменту, як підписання довготермінового договору з Туркменістаном? Я вам нагадаю, що до мого призначення ніколи про це мова не йшла! Ніколи!", - сказав Івченко.

На слова журналістів, чи після всього цього можна вважати Туркменію джерелом диверсифікації газу, якщо все одно доведеться узгоджувати з Росією, Івченко заявив: "Туркменістан є джерелом диверсифікації!".

Івченко сказав, що в угоді між "Газпромом" і Туркменією, за якою росіяни викуповують весь їхній газ, не зафіксована навіть ціна.

За його словами, Ніязов також запропонував створити альтернативний шлях транспортування газу з Туркменії, обминаючи Росію.

"Він сказав: "Давайте будувати трубу, чому ви не рухаєтеся? В Туркменії вистачить газу для всіх – для України, Росії, Китаю...", - навів Івченко слова Туркменбаші.

Івченко також переконаний, що у далекій перспективі Україна буде незалежна від газу.

"Якщо говорити про перспективу 10 років, то ми працюємо над джерелами диверсифікації і протягом 10 років ми не будемо залежати ні від кого!", - пообіцяв Івченко.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування