Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ІВЧЕНКО ПЕРЕД НІЯЗОВИМ НАКРИЧАВ НА ЙОГО ПІДЛЕГЛИХ

Вівторок, 18 жовтня 2005, 17:53

Україна не має заборгованості перед Туркменістаном за газ, заявляє голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко.

"Юридично, відповідно до підписаних договорів, у нас немає заборгованості перед туркменською стороною ні в товарній частині, ні в грошах", - сказав Івченко на прес-конференції за підсумками візиту в Ашгабад.

За його словами, делегація повернулася до Києва "з абсолютно тим позитивним результатом, на який ми розраховували".

Зокрема, сказав Івченко, 109 мільйонів доларів за газ, які Україна має покрити товарами, було переведено у грошовий еквівалент, що склало 80 мільйонів доларів.

"30 мільйонів – це суттєва економія тільки на цій операції", - сказав Івченко.

Він сказав, що це "об’єктивно вигідно": бо грошима Україна платить туркменам 44 долари за тисячу кубометрів газу – а у разі оплати України товарами Туркменістан погоджувався на невелику націнку в 10-20%, що знижувало ціну газу лише до 52 доларів.

"Що стосується товарних поставок, то на 243 мільйони на момент нашого приїзду було узгоджено специфікацій та цін. Ці товари ми поставляємо відповідно до узгодженого графіку, без запізнень", - запевнив Івченко.

"А на неузгоджену частину у нас не наступив термін поставки товарів. Це записано в нашому договорі – термін поставки наступає після узгодження з туркменською стороною специфікацій", - додав Івченко.

Публікації про борги в пресі він назвав "провокацією", бо потім з'ясувалося, що Ніязова дезінформували підлеглі.

"Приблизно годину на початку, в присутності камер ми уважно слухали лекцію (Ніязова), були до нас претензії, що ми тільки на 8 мільйонів доларів поставили товару. Що не узгоджені ціни і класифікації. Це з контексту було вирвано і подано пресою. Але не подано ні однієї фрази, яку говорив я", - сказав Івченко.

"Я говорив хвилин 25. Я говорив голосніше, ніж зараз з вами. Мої колеги були присутні за дверима, в приймальні, і вони чули, як я говорив!", - заявив Івченко.

За його словами, він сказав Ніязову, що на пам'ять знає кожен пункт підписаних угод.

"Валютні проплати ми робимо, як годинник, попереду паровозу", - сказав Івченко.

"Якщо говорити про товарну частину, я заявляю, що Україна на сьогодні нічого не винна. Я попросив (у Ніязова) дозволу: дозвольте покритикувати туркменську сторону у вигляді ваших заступників. І зробив! Так жорстко, що мої колеги з туркменськими колегами тікали з приймальні, бо не знали, що відбувається", - похвалився Івченко.

За його словами, так, як він говорив з туркменськими чиновниками, "думаю, що ніхто ще не дозволяв говорити!"

Івченко переказав журналістам свою розмову з Ніязовим: "Товарів у Туркменістані на 52 мільйони, а ви говорите – що на вісім! Нам не підписують акти прийому-передачі, кажуть, що треба на біржі щось реєструвати... Це не наше питання, це внутрішньо-туркменське питання! Він (Ніязов) на них (своїх підлеглих) дивиться: "Так ви мені брешете?" Я далі не хочу говорити!"

"Він (Ніязов) абсолютно чітко прийняв всі цифри, які я назвав. Бо вони відповідали дійсності. І після мого месіджу він (Ніязов) покарав своїх (підлеглих). І дуже жорстко! Я навіть не хочу казати, як жорстко!", - додав Івченко.

За словами Івченка, Ніязов також зі своєї ініціативи спростував чутки про припинення постачання газу в Україну: "Дослівно цитую президента Ніязова: "Там є якийсь ажіотаж у пресі, що Туркменістан хоче відключати газ Україні. Такого ніколи не було, такого я ніколи не заявляв і не збираюся робити".

Івченко також сказав, що міністр ПЕК Іван Плачков дав на п’ять балів оцінку команді "Нафтогазу", яка працювала в Туркменістані.

"Все, що робить Нафтогаз по Туркменістану, краще зробити не зможе ніхто!", - заявив Івченко.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування