Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутатів місцевих рад не зможуть обрати?

Вівторок, 18 жовтня 2005, 19:01

Депутат Юрій Ключковський заявляє, що нову редакцію закону про місцеві вибори, розроблену профільним парламентським комітетом, необхідно розглянути не пізніше поточного пленарного тижня.

Про це він сказав під час "круглого столу" у вівторок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, Ключковський нагадав, що наступний пленарний тиждень у парламенті буде лише в листопаді, а вже з 26 листопада стартує виборча кампанія як по парламентських, так і по місцевих виборах.

За словами депутата, закон про місцеві вибори в редакції від грудня 2004 року "не просто складний у застосуванні, але робить його (застосування) неможливим".

Ключковський зазначає, що мова йде як про непогодженості і протиріччя в положеннях, що стосується організації виборчого процесу, так і про неконституційність окремих положень.

Зокрема, зазначив він, одне з положень передбачає внесення до протоколу відомостей про кількість виборців, що проголосували за кожного з кандидатів, у той час як виборці голосують за партійний список тієї чи іншої партії.

Неконституційним, на думку Ключковського, є проведення виборів по партійних списках у районні й обласні ради, оскільки при цьому в них не дотримується представництво відповідно територіальних громад районів і міст обласного значення.

Крім того, необхідно привести положення закону про місцеві вибори у відповідність із законом про вибори депутатів.

Ключковський нагадав, що закон про місцеві вибори приймався в пакеті з законопроектами по політреформі і про особливості проведення третього туру президентських виборів.

При цьому редакцію закону про місцеві вибори розробляла спеціальна парламентська комісія, до якої не входили члени комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування, крім одного з членів комітету - представника Соцпартії.

З огляду на недосконалість цього закону, про що заявляють усі експерти, а також Центральна виборча комісія, профільний комітет розробив нову редакцію. Однак на поточному тижні цей законопроект не внесено на розгляд Верховної Ради.

На думку Ключковського, це свідчить про те, що "у Верховній Раді політичні преференції домінують не тільки над політичною доцільністю, але і над здоровим глуздом".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...