Тарасюку не сподобалася "неадекватна реакція" СОТ

Середа, 19 жовтня 2005, 11:19

Міністр закордонних справ Борис Тарасюк заявляє, що процедура надання Україні статусу країни з ринковою економікою завершиться до саміту Україна-ЄС, що пройде 1 грудня в Києві.

"Ми можемо очікувати однозначно завершення процедури надання статусу країни з ринковою економікою Україні до саміту. Можливо, воно буде проголошено на саміті, але це буде завершено", - підкреслив Тарасюк в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Говорячи про очікування України щодо майбутнього саміту в контексті візиту президента Віктора Ющенка у Великобританію і його зустрічі з прем'єр-міністром цієї країни Тоні Блером, Тарасюк відзначив, що Блер завірив українську сторону в тому, що його країна під час головування в Європейському Союзі буде підтримувати Україну.

"Ми б хотіли очікувати, хоча гарантій немає, що буде оголошено про початок переговорів про створення зони вільної торгівлі", - відзначив він.

Крім того, за словами міністра, одним з підсумків українсько-британських переговорів є початок переговорів щодо лібералізації візового режиму. "Я думаю, що для одного саміту цього буде достатньо", - сказав він.

Тарасюк також заявив, що не погоджується з думкою генсекретаря СОТ Паскаля Ламі про те, що Україна не стане членом СОТ до кінця нинішнього року.

"Я думаю, що це не зовсім адекватна реакція з боку керівника СОТ. Наша думка разом з міністром економіки України полягає в тому, що Україна має серйозний шанс використовувати всі умови для вступу у СОТ до грудня", - заявив Тарасюк.

"На цьому тижні ми вже повідомляли, що Верховна Рада розгляне законопроекти, що приведуть наше законодавство у відповідність з нормами СОТ", - відзначив міністр, додавши: "Ми очікуємо найближчим часом прориву в переговорах України з одного боку, США й Австралії - з іншого. Це відкриє нам шлях у СОТ".

Тарасюк висловив надію, що підписання угоди про вільний доступ товарів і послуг на ринки України і США відбудеться через кілька тижнів у ході майбутнього візиту в США прем'єр-міністра Юрія Єханурова.

"Будемо сподіватися, що остаточно це відбудеться в ході візиту, але обидві сторони працюють інтенсивно в цьому напрямку", - підкреслив він.

За словами Тарасюка, після підписання протоколу із США, однієї з основних країн з десяти що залишилися, з якими Україна ще не підписала відповідну угоду, залишається Австралія.

"Є ще кілька країн, але там уже проблеми не такі", - додав міністр.

Говорячи про проблеми, що існують на шляху підписання угоди про доступ на ринки товарів і послуг між Україною й Австралією, Тарасюк відзначив, що це "максималістська вимога щодо квоти постачання цукру-тростини в Україну".

"Таку вимогу нам дуже важко прийняти, оскільки мова йде про українську цукровиробничу промисловость, і ми не можемо погодитися на такі умови. Тому будемо продовжувати шукати компроміс", - підкреслив він.

Разом з тим, говорячи про лібералізацію візового режиму, Тарасюк, зокрема, відзначив, що Україні не слід очікувати "дзеркальної відповіді" з боку ЄС на кроки, які зробила українська сторона.

"Практика розвитку взаємин між Європейським Союзом і країнами, що стали кандидатами (на вступ у ЄС), це заперечує", - сказав Тарасюк.

"Для деяких навіть дотепер не скасували візовий режим", - відзначив міністр.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:54
Костюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
22:11
фото600 страв з України та світу від Клопотенка: у Києві презентували оновлене меню для шкіл
Усі новини...