Українці не знають, що таке НАТО

Середа, 19 жовтня 2005, 11:52

Тільки 10% українців можуть сказати, що є НАТО і навіщо туди вступати, а інші не можуть дати відповідь на це питання.

Про це в інтерв'ю Бі-Бі-Сі заявив директор фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів.

"Українці непоінформовані, що таке НАТО. Мало хто може відповісти, навіщо йому особисто це членство в НАТО. Тому потрібна ширша інформаційна кампанія, яку повинна проводити держава для роз'яснення, що є НАТО і навіщо Україні туди вступати", – сказав він.

Кучерів назвав причини цього явища: "Перша, це – історична традиція, коли влада мало веде діалог з громадянами і не пояснює логіку своїх дій. Це стосується не лише НАТО, а більш широкого аспекту проблем."

"Друге це – те, що за попереднього режиму, режиму Кучми, використовувалася пронатівська фразеологія, але фактично нічого не робилося, для того щоб поінформувати громадян про НАТО", – вважає експерт.

Кучерів також заявив, що є група політичних сил, які виступають проти вступу України до НАТО.

"Я би сказав, що це олігархи, колишні комсомольці, партноменклатурники, які не зацікавлені, аби в Україні були прозорі процедури, які діють за правилами демократичних країн. Є також сили, які ведуть таку тупу антинатівську пропаганду", – сказав він.

Водночас експерт вважає, що держава повинна вести інформаційну кампанію, інформувати громадян про свої дії, про свої пріоритети.

"Йдеться не тільки про НАТО, а й про вступ, скажімо до СОТ, чи вступ до ЄЕП, про стосунки з Росією... Тут є цілий комплекс проблем. Йдеться про системні зміни в управлінні української держави, коли громадяни повинні брати більшу участь в прийнятті політичних рішень і будуть поінформовані більше владою про її дії. Тобто влада повинна бути більш підзвітною", – переконаний Кучерів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування