Росіяни вже не вважають Україну братом і жаліють за революцію

Середа, 19 жовтня 2005, 12:34

Більшість росіян (71%) вважають, що відносини між Росією й Україною в цілому будуть розвиватися в позитивному ключі.

Зокрема 38% вважають, що відносини будуть нормальними, але не дружніми чи братерськими, а 33% - що усе-таки вони будуть союзницькими.

Лише 13% росіян прогнозують погіршення російсько-українських відносин через тяжіння Києва до Заходу.

Такі дані надали в середу "Інтерфаксу" у Всеросійському центрі вивчення громадської думки (ВЦВГД) за результатами опитування на початку жовтня 1600 осіб у 153 населених пунктах у 46 областях, краях і республіках Росії.

Дослідження соціологів показують, що серед російських респондентів до 60 років переважає думка, що відносини двох країн хоча і нормалізуються, однак дружніми і братерськими вже не будуть.

Старшій віковій групі дружба і союз двох країн уявляється більш ймовірною, ніж просто нормальні відносини (39% і 32%).

"Помаранчева революція", на думку третини росіян (36%), скоріше, зашкодила сусідній країні. Менше опитаних (29%) думають, що ця подія нічого не змінила в житті України. Лише 8% росіян вважають наслідки "помаранчевої революції" скоріше виграшними для України. Кожен четвертий вагається висловити думку по цьому питанню.

Російська молодь у віці 18-24 років відсутність реальних змін фіксує дещо частіше, а представники інших вікових груп, як правило, знаходять більше негативних наслідків для України, констатують соціологи.

Генеральний директор ВЦВГД Валерій Федоров заявив, що "революційна зміна влади (в Україні) жодним чином не могла стати і не стала для росіян прикладом для наслідування", і вважає, що "сьогодні вітер революційних змін над євразійськими ландшафтами явно стихає".

Федоров у своєму коментарі, опублікованому в середу на сторінках "Російської газети", пише: "Виявилася явна штучність висунутої київськими, лондонськими й іншими політичними мрійниками конструкції, яка передбачала неухильний тріумфальний хід уже "пост-пострадянської" влади столицями східнослов'янських і центральноазіатських республік".

На думку Федорова, сьогодні в Україні "уже розгортається склока навколо образу "самого послідовного і непримиренного" з "помаранчевих", а після розпаду правлячого блоку Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко "колишні партнери і "помаранчеві герої", швидше за все, стануть основними суперниками на майбутніх парламентських виборах".

Відповідно до опитування ВЦВГД, сьогодні президент Віктор Ющенко й екс-прем'єр Юлія Тимошенко викликають у росіян подібні, більшою мірою нейтрально-негативні, почуття. Насамперед - байдужність (42-43%), недовіра (15-16%) і антипатія (10-12%).

Позитивне сприйняття росіянами Ющенка скоріше раціональне ("повага", "надія", "довіра" набирають у сумі 12 пунктів, "симпатія", "замилування", "любов" - 3 пункти), ставлення до Тимошенко - емоційно-раціональне (по 7 пунктів).

Недавня відставка уряду Юлії Тимошенко, на думку кожного другого росіянина (50%), жодним чином не вплине на відносини Москви і Києва. Серед тих, хто у зв'язку з відставкою передбачає деякі зміни в двосторонніх відносинах, позитивний прогноз популярніше негативного (+19%, -11%).

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування