Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Конкурс з приватизації "Криворіжсталі" буде зірвано?

Середа, 19 жовтня 2005, 12:41

Політологи вважають, що рішення Верховної Ради, якими вона має намір заборонити приватизацію комбінату "Криворіжсталь", можуть зірвати приватизаційний конкурс.

"Дуже серйозно може перешкодити конкурсу, тому що в нас вищий орган законодавчий - Верховна Рада, і ніхто його не скасовував", - сказав директор Європейського інституту інтеграції й розвитку Дмитро Видрін.

Він вважає, що вето, яке президент Віктор Ющенко може використати, може бути подолане Радою.

"Буде боротьба між Верховною Радою й президентом, і хто переможе - президентське вето чи Верховна Рада, поки що складно сказати", - сказав Видрін.

Керівник соціологічної служби Віктор Небоженко також вважає, що дії парламенту спрямовані на те, щоб зірвати конкурс або погіршити його умови.

"Це щоб розвалити тендер, не більше... У таких ситуаціях різко збільшуються ризики при купівлі, й на конкурс ідуть або міжнародні авантюристи, або власники, яким нічого втрачати", - сказав Небоженко.

Він також вважає, що якщо підприємство перейде до нових власників, то в попереднього власника будуть юридичні підстави оскаржити це рішення.

Політолог Кость Бондаренко, навпаки, вважає, що Рада не зможе перешкодити конкурсу, і президент скористається правом вето.

"Навряд чи (вплине на ціну або розвалить конкурс). Більш негативно впливали реприватизаційні процеси, а це абсолютно нормальна робоча ситуація", - сказав Бондаренко.

Експерти сходяться в тому, що в Раді збіглися інтереси різних груп з різним мотивами, які хочуть відкласти приватизацію з різних причин.

"Хтось хотів використати, щоб показати недієздатність уряду, хтось хотів продемонструвати вагому роль парламенту у вирішенні проблем, хтось хотів не допустити, щоб "Криворіжсталь" потрапила в руки нових власників, залишилася у власності держави, а хтось думав через збереження у власності держави поставити там свій менеджмент", - сказав Бондаренко.

Видрін вважає, що сьогоднішня ситуація вигідна для груп, які зараз контролюють фінансові потоки комбінату.

"Їм дуже вигідно, щоб завод був державним, одержував через державні джерела газ, електроенергію, а прибуток однаково знімали вони, для них це класна ситуація. Вони повинні кланятися в ноги ФДМУ, який створив таку ситуацію, коли спосіб виробництва соціалістичний, а спосіб розподілу приватний", - сказав Видрін.

"Тут збіглися інтереси нинішніх власників плюс соціалістів і комуністів, які взагалі стоять за націоналізацію. Дуже рідкісний випадок, коли інтереси олігархів і лівих політичних сил збіглися. І це дуже небезпечно для інвестиційного клімату України", - сказав Небоженко.

Як відомо, у вівторок Верховна Рада в першому читанні ухвалила 2 законопроекти, які передбачають заборону на приватизацію "Криворіжсталі", а також 2 постанови з рекомендацією призупинити приватизацію держмайна до виборів Ради-2006.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...