Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія не хоче реформувати СНД

Середа, 19 жовтня 2005, 16:25

Питання про будь-яку серйозну трансформацію самого СНД або принципів відносин між його країнами-учасницями не стоїть на порядку денному.

Про це в інтерв'ю Інтерфаксу заявив заступник голови МЗС РФ Олександр Яковенко.

"Що стосується Співдружності незалежних держав, то, як ми бачимо, питання про серйозну трансформацію і, тим більше, створення нового базису наших відносин з партнерами по СНД неактуальне", - сказав Яковенко.

За його словами, "основні принципи нашої взаємодії в рамках СНД залишаються незмінними в силу їхнього об'єктивного характеру, і вносити будь-які істотні корективи, наскільки мені відомо, не планується".

У політичній сфері, пояснив дипломат, це такі міжнародно ухвалені норми, як повага національного суверенітету, непорушність державних кордонів, територіальна цілісність, мирний підхід до врегулювання суперечок.

В економічній галузі - це розвиток взаємовигідного співробітництва на базі різношвидкісної й багаторівневої інтеграції, поступове перенесення центру ваги на соціальний вимір, відзначив заступник міністра.

Насамперед, сказав він, мова йде про розвиток уже існуючих напрацювань з об'єднання енергетичних і транспортних систем, гармонізації нормативно-правової бази, подальшої лібералізації торгівлі.

Ключове місце залишається за розвитком виробничо-технологічних і коопераційних зв'язків на просторі Співдружності. "До слова, досить ефективно діють на цьому напрямку "малі формати СНД" - ЄврАзЕС, ЦАС, ЄЕП", - відзначив співрозмовник агентства.

На гуманітарному треку, підкреслив він, пріоритет віддається розширенню партнерства в сфері освіти, охорони здоров'я, науки й культури, зміцненню статусу російської мови як засобу міжнаціонального спілкування в країнах Співдружності.

"Найважливішим "опорним пунктом" розвитку СНД вважаємо комплексне забезпечення національної безпеки й стабільності, спільна протидія новим викликам і загрозам - міжнародному тероризму, транскордонній організованій злочинності, наркобізнесу, нелегальній міграції", - сказав Яковенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
08:25
У Німеччині висунули звинувачення семи підозрюваним радикальним ісламістам
08:18
фото Росіяни гатили по Нікопольщині: пошкодили будинки, газогін і ЛЕП
07:51
Вибори президента Північної Македонії: перший тур виграла опозиційна кандидатка
07:44
ЗСУ за добу відмінусували понад тисячу окупантів
07:36
США відбили повітряну атаку хуситів в Аденській затоці
Усі новини...