Безсмертний поверне інститути 18 століття до 2007

Четвер, 20 жовтня 2005, 12:29

Віце-прем'єр Роман Безсмертний вважає, що адміністративна реформа набуде чинності 1 січня 2007 року.

Про це Безсмертний сказав на конференції щодо реформування територіальної організації влади в Україні.

Віце-прем'єр відзначив, що на 2006 рік заплановано завершити розробку й ухвалення законодавства - це мають бути закони про самоврядування, зміни до закону про держобладміністрації, новий бюджетний кодекс і зміни до податкового законодавства, повідомляє 5 канал.

Безсмертний виступає за введення інститутів "старостів" і "виборних".

Безсмертний виступив за те, щоб "місцеве самоврядування здійснювалося не тільки в населених пунктах, але і на території довкола нього, громади повинні сусідити одна з одною".

Разом з тим, сказав Безсмертний, "громада може складати кілька поселень, і тоді необхідно забезпечити присутність місцевого самоврядування в кожному з них шляхом введення інститутів "старостів" або "виборних".

За словами Безсмертного, "старости" і "виборні" будуть представляти інтереси цього поселення в органах самоврядування громади.

Таким чином, думає віце-прем'єр-міністр, можна вирішити проблему сільського безвладдя, тому що дві третини сіл України зараз існують без органів влади.

У той же час Безсмертний відзначив, що система територіального устрою України повинна бути трирівневою: громада, район, регіон.

"Така система є простою і зрозумілою як з погляду організації територій, так і з погляду управління ними", - сказав він.

За словами Безсмертного, усі державні органи повинні створюватися за територіальною ознакою.

"Не може бути території без влади, а також не може бути території, де перетинаються функції і юрисдикція декількох однорідних органів. Наприклад: з однієї території не можна двічі збирати податки або одній людині двічі голосувати на одних виборах", - додав Безсмертний.

Безсмертний сказав, що є прихильником федералізації місцевих бюджетів, тобто деконцентрації державних фінансів.

"Я – за фінансово незалежні регіони: коли кожна територіальна одиниця має свій окремий бюджет, самостійно його формує і виконує, самостійно планує свій розвиток", - сказав віце-прем'єр.

Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування